Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne - Rachel Nordfors

Adjunkt Rachel Nordfors, född Klingberg, Fagersta har avlidit 97 år gammal.
Hennes närmaste är barnen Elisabet Malmström och Fredrik Nordfors med familjer.

Annons

Vår mamma, Rachel, var yngst av fem syskon. De växte upp i prästgården i Avesta med föräldrarna kyrkoherde Gustaf Klingberg och hans maka Elsa f. Haegermark. Efter realexamen i Avesta gick Rachel latinlinjen vid Västerås Högre Allmänna läroverk (Rudbeckianska) och tog studenten 1939.

Intresset för språk och vidare studier förde henne till Uppsala Universitet där hon tog en fil. mag i tyska, franska och engelska. Hon studerade även italienska och ryska. I Uppsala träffade hon sin blivande make och livskamrat, Lennart Nordfors.

Efter provår i Stockholm och tjänstgöring som språklärare i Norsjö, Älvdalen och Umeå flyttade Rachel och Lennart till Fränsta i Medelpad, där dottern Elisabet föddes. År 1958 gick flytten till Fagersta, där sonen Fredrik föddes. Både Rachel och Lennart tjänstgjorde här vid Högre allmänna läroverket (Brinellskolan).

Rachel hade flera intressen som berikade livet. Främst kände hon varmt och engagerat för familj, släkt och vänner. Hennes goda förmåga att lyssna och intresserat ta del av andra uppskattades mycket och hemmet i villan på Per Olsvägen blev under många år en trivsam samlingspunkt för oss alla.

Andra intressen var litteratur, musik och resor, intressen som hon delade med Lennart. En fransk bok på sängbordet, en operabiljett i handväskan och en resa till ett europeiskt land var inslag i livet som Rachel gladde sig åt. I vardagen fanns alltid ett broderi eller en stickning på gång. Detta resulterade till exempel i många stickade tröjor till de fem barnbarnen.

Rachel och Lennart blev Fagersta trogna livet ut. De fick 65 år tillsammans innan Lennart gick bort, 2005.

Vi barn är djupt tacksamma att vi fick ha vår mamma med oss så länge i livet. Ålderdomen gjorde att hennes förmågor de sista åren avtog, men trots det behöll hon sin mjuka personlighet och uppskattade de värdefulla stunderna.

Fredrik Nordfors

Mer läsning

Annons