Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Molly var en fin present

David Andersson i Fagersta är en stor djurvän. Hemma finns det både kaniner, hundar, hamster och akvariefiskar.

Annons
Mjuk päls. David gillar att gosa och kela med sin kanin.

David fick sin kanin Molly i present då han fyllde åtta år i november förra året. Kaninen är en dvärgvädur som kostar runt 400 kronor att köpa som unge i zooaffär.

Davids mamma har inrett ett helt rum i villakällaren där Molly får bo med sin kaninkompis, som Davids lillebror äger. Det är mjuk matta på golvet och flera burar och små hus som djuren kan gå in i. Genom fönstret kommer dagsljuset in men det finns även elektriskt ljus på dagarna.

– Jag tycker om djur och det är roligt att ha en kanin att gosa med, säger David.

Den viktigaste födan är gott doftande hö men kaniner äter även specialanpassad pellets. Ibland får de också grönsaker som morot och äpple att smaska på. Och på somrarna äter de också maskrosblad och liknande.

Måste man städa ofta?

– Ja mer än man kan tro. Varje dag städar mamma mellan 20 minuter och en halvtimme. Eftersom kaninerna har ett helt rum för sig själva och får springa fritt ut och in i burarna så blir det lortigt.

David berättar att han nästan aldrig hjälper till att städa, men att han sköter om kaninerna. Ibland får de vara ute i den stora hundgården på gräsmattan. Det gillar de.

Det är ganska stor efterfrågan på kaniner och kunderna får därför inte alltid möjlighet att välja kön. Men man kan ha hona och hane tillsammans om hanen kastreras. Annars blir det många kaniner. De kan få upp till tio ungar per gång.

Mer läsning

Annons