Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mor och son bakar godsaker sida vid sida

Innanför dörrarna möts besökarna av lockande godsaker, men det är en trappa ner som Vallonens hjärta finns. Där står Anna Poghosyan och sonen Arman och bakar så mjölet yr.

Annons
Semmelbak. Arman och Anna Poghosyan bakar semlor tillsammans. Arman berättar dock att han aldrig smakat en semla. Han tycker nämligen inte om grädde.

Med snabba händer knådar Anna ut degen på det stora bakbordet. Med en kavel ser hon till att den blir jämntjock och med hjälp av en maskin skär hon symmetriska bitar.

– Kom och rulla, Arman! ropar hon till sonen.

Arman står bakom disken och tar emot kunder, men när Anna ropar står han snart bredvid henne och hjälper till med att rulla degbitarna till jämna små bullar. Om ett par timmar kommer de att vara färdiga semlor.

Anna kom till Sverige från Armenien år 2001, några år efter kom även Arman, som nu har fyllt 21 år. På en fest hos en väninna i Fagersta träffade Anna en man som hon sen också gifte sig med.

Innan hon tog över Vallonen för två år sedan jobbade hon nio år på Elsas i Norberg. Men Annas karriär som konditor började långt innan dess. Redan hemma i Armenien bakade hon.

– Jag tycker jättemycket om mitt jobb, säger Anna med ett stort leende.

Hon gör en snabb huvudräkning och uppskattar att hon bakat professionellt i 20 år.

Hennes mamma var chef för ett bageri på en flygplats och Anna var en av hennes anställda.

– Redan som liten hjälpte jag mamma. Vi gjorde vackra rosor.

Hon berättar att bakverken är annorlunda i Sverige.

– Vi använde mycket smör, här är det mycket grädde.

Arman hör att vi pratar om grädde och hajar till.

– Där tycker de inte att det är lika gott, säger han och tillägger att han själv inte heller tycker om grädde.

Han har aldrig smakat semlor på grund av grädden.

– Nej, jag vet inte hur de smakar, säger han med ett skratt.

Anna däremot tycker mycket om semlor med vaniljkräm. Arman är mer inne på choklad.

– Jag är en riktig chokladmänniska!

– Haha, ja chokladbollar äter du hela tiden, skrattar Anna.

Men att Vallonens semlor är populära går inte att förneka. När Anna och sönerna tog över bageriet vann de Fagersta-Postens semmeltävling.

– Den dagen sålde vi 1000 semlor, säger Anna stolt.

På grund av en ryggskada jobbar Anna bara två timmar om dagen. På den tiden gör hon klart sådant som Arman och hennes andre son Arthur har förberett. Vissa grejer får hon göra från grunden.

– Det är tur att pojkarna hjälper mig, säger hon med en varm blick mot Arman.

Arman kom till Fagersta när han var 10 år gammal. Han berättar att det var spännande att komma till ett nytt land men att det också var annorlunda.

– Det är en annan miljö här. Det är kallare.

Han gick barn och fritid på gymnasiet men har alltid satsat mest på fotbollen.

– Jag började spela fotboll som sjuåring.

Han spelade i olika klubbar och höll även på med pingis.

– Jag fick lov att sluta, det krockade med fotbollen. Jag var bättre på pingis än fotboll, men det var fotbollen som kändes rätt för mig.

Nu spelar Arman i division 4-laget Irsta If i Västerås.

– Han är en bra målvakt. Väldigt duktig, säger Anna stolt.

Hon ser honom spela så ofta hon kan.

–När han var liten åkte vi överallt.

– Morsan har alltid följt med när vi har turnerat, säger Arman med ett leende.

Trots att fotbollen är prio ett för Arman tycker han om att jobba på bageriet.

– Det är roligt att den här chansen kom. Det är kul att träffa folk. De som kommer hit är sköna, säger han och ler.

Deg. Anna bearbetar den färdiga semmeldegen och ser till att den delas i lika stora delar innan det är dags att rulla bullar.  På grund av en ryggskada kan hon bara jobba två timmar om dagen, så Arman hjälper henne rulla och gör alla andra tunga lyft nere i bageriet.
Grädde. Arman spritsar grädde på semlan. Med vanan händer går det snabbt och innan man hunnit blinka är allt klart.

Mer läsning

Annons