Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorcykelintresset håller i sig för Harald Antonsen

Motorcykeln har varit färdmedlet på resor både i södra och norra Europa för Harald Antonsen med familj. Men resan för att fira Haralds 80-årsdag, i Norge där Harald är född, den fick bli med båt.

Annons
Intresse. I garaget står Haralds kära motorcyklar och han tar sig en tur då och då, gärna på vägar i skogen. Den här, en Suzuki från 1981, har varit Haralds fru Monas. Harald köpte tillbaka den efter att ha sett en annons på internet för några år sedan. Foto: Veronica Bäcklin

På fredagen, den 23 september, fyller Harald Antonsen 80 år. Sedan 15 år bor han och hans fru Mona återigen i Norberg, efter många år bland annat i Stockholm.

– Min syster bor kvar här och vi trivs bra i Norberg, säger Harald.

Harald är född i Norge, på ön Bjarköy norr om Harstad. Hur Harald, hans föräldrar och tre syskon hamnade i Norberg är en lång historia, säger han. Men den korta versionen är att familjen var med om en båtolycka i företaget där Haralds pappa jobbade när Harald var elva år.

– Vi hamnade i vattnet och jag kunde inte simma. Man säger att man sjunker och kommer upp tre gånger, och sedan sjunker man för gott. Den tredje gången jag nådde ytan fick pappa tag på mitt hår, berättar Harald.

Sedan den händelsen ville Haralds mamma bort från havet och familjen bosatte sig i Norberg i Sverige där de hade släktingar.

Harald själv har inte blivit rädd för havet.

– Nej, hade det inte varit för Mona hade jag kanske flyttat tillbaka till Norge och kusten, säger Harald och ler.

Han fortsätter:

– När vi träffades 1955 var hon 16 år och jag 18. Vi fick vårt första barn 1956 och gifte oss 1957.

Läs också: Lugnet på landet passar Ulf efter ett långt yrkesliv

Haralds arbetsliv började i gruvorna i Norberg och sedan några år på stålverket i Surahammar. Därefter hamnade familjen i Stockholm, där Harald bland annat började köra grävmaskin. Snart utbildade han även andra i hur man kör och skaffade sig en lärarutbildning i att köra grävmaskin och andra fordon. Han stannade i läraryrket.

Har du trivts i läraryrket?

– Ja, verkligen bra. Jag har trivts med friheten och det har varit roligt. Jag jobbade mycket med gymnasieelever och det var roligt att känna att man kunde tillföra något, lära ut ett yrke.

Familj och släktingar har redan firat Haralds 80-årsdag med kalas. Och Harald och Mona gör också en resa på Hurtigruten i Norge för att fira.

Läs också: 100-åriga Elisabet blir glad av att sjunga

De har rest mycket tillsammans genom åren, ofta på motorcykel. Det har bland annat blivit flera resor tillsammans med barnen som också de har haft motorcykel. En favorit är Venedig.

Numera är det mest Harald som kör. Hans intresse för veteranmotorcyklar är stort och två står i garaget. Han tar sig gärna en tur i naturen runt Norberg, och brukar även delta i Myrbergsrallyt.

Önskar du dig något i födelsedagspresent?

– Nej, jag tycker jag i stort sett har fått allt jag vill av livet, jag vet inte vad jag skulle kunna önska mig mer. Det finns ingenting som jag skulle vilja ändra på.

Läs också: Naturens mångfald är viktig för Gunnar

Nöjd med livet. Harald tycker att han fått det mesta av vad han önskat sig i livet.

Mer läsning

Annons