Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motörheads spelning fick föräldrar att protestera

Sommaren för 30 år sedan slog Fagersta AIK på stort och engagerade ett av världens största hårdrocksband – Motörhead. Men tonårsföräldrars och andras protester gjorde att satsningen i ishallen blev ett ekonomiskt brakfiasko.

Annons
Profil. Ian ’Lemmy’ Kilmister i Motörhead, här på scenen i Roskilde för fem år sedan.

Motörhead var redan för 30 år sedan ett stort namn och när det blev aktuellt att de skulle spela i Sverige tog Fagersta AIK chansen och engagerade dem.

Det behövdes tvåtusen personer för att arrangemanget skulle gå ihop, men Faik-ledningen hoppades på ännu större publik och att gå med vinst. Det skulle komma till nytta för ungdomsidrotten.

Men vad arrangörerna inte räknat med var att en samling tonårsföräldrar i Fagersta skulle reagera så hårt på rocksatsningen.

Föräldrarna oroade sig för att engelsmännens konsert i ishallen skulle ge dåligt inflytande på ungdomarna. I studiecirkeln ”Föräldrar – vakna!” diskuterades flitigt hur konserten skulle påverka Fagerstas ungdomar när det gäller våld och djävulsdyrkan.

I en artikel verkar det även som att lokaltidningen är upprörd över att Motörhead hade låttitlar som Go to Hell och Die you Bastard. För dem som inte kunde engelska berättade FP att den svenska översättningen av låttitlarna var Dra åt helvete och Dö din bastard.

”När hårdrocken med både våld och djävulsdyrkan diskuteras allt starkare går en idrottsförening som Fagersta AIK och tar hit det värsta som finns i hela världen”, sa upprörda föräldrar till tidningen.

Även från skolhåll blev det protester och en av rektorerna gick till och med ut och fördömde hårdrocken som musikstil.

Dessa övertoner i debatten ansåg Faiks ledning var huvudorsaken till publikfiaskot. Många Fagerstaföräldrar lät inte sina tonårsbarn besöka konserten. Endast 600 betalade in sig och för Faik blev det en mycket kännbar förlust som det tog lång tid att arbeta av.

De som besökte konserten skötte sig dock perfekt och polisen behövde inte ens omhänderta någon berusad. Och ingen av de 600 blev djävulsdyrkare efter att ha bevistat konserten.

– Det var en superbra konsert. Vilket ös. Hela Fagerliden rockade, säger Maria Mettenleiter, som var där tillsammans med kompisen Tuija Engström.

Maria tyckte inte att Motörhead var det minsta farliga, enbart ett bra hårdrockband.

FP skrev att ljudnivån var fruktansvärt hög och att ”det mastodontlika dånet fullkomligen slukade publiken på 600 tonåringar”.

I dag framstår vuxenprotesterna mot bandet som våldsamt överdrivna.

Hårdrocken är ännu större numera och förknippas inte med vare sig våld eller något annat skadligt.

Mer läsning

Annons