Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När relationen tappar stilen

Fin och uppklädd på jobbet, men hemma åker de luggslitna myskläderna på. Spelar det någon roll för relationen?

Annons
Vem byter först till myskläder hemma hos dig?

Många känner säkert igen sig i bilden av att efter en lång dag på jobbet komma hem och raskt gå in i sovrummet för att byta kläder. De snygga jobbkläderna åker av och mjukisbyxorna åker på. Kanske är det mjukisbyxor hela dagen lång om du är föräldraledig. Det behöver inte vara något fel med det, men risken finns att du glömmer bort din partner.

På Familjeliv drog diskussionen igång efter att en medlem som har tröttnat på sin flickväns hemmakläder bett andra medlemmar om råd:

– När hon kommer hem från jobbet slänger hon av sig alla kläder för att sedan sätta på sig fula mjukisbyxor, stora ullstrumpor och en stor morgonrock! Hon säger att hon fryser och att jag ska värma henne, men det jag ser är en totalt avtändande person. Jag älskar henne, som person, men jag kan inte längre tända på henne. Vad ska jag göra? undrar han.

Gerd Elliot är parterapeut och svarar på medlemsfrågor om relationer på Familjeliv. Hon menar att det är viktigt att underhålla en relation hela tiden. Något som många glömmer när man vart tillsammans länge.

– En viktig del av attraktionen mellan två personer är att man anstränger sig för varandra. Det handlar bland annat om att kommunicera och lyssna på varandra men även att göra sig fin för den andre, säger hon och fortsätter:

– Att göra sig fin handlar inte om att man aldrig får klä sig bekvämt och avslappnat, utan att man måste kunna vara lite både och. Om man aldrig klär upp sig för varandra utan bara för andra när man ska till jobbet eller på middag med vännerna är det lätt att den andra känner sig undanskuffad.

Gerd Elliot menar att ett bra sätt att komma tillrätta och hitta en balans i relationen är att försöka sätta sig in i den andres situation. Vilka sidor får din partner se av dig? Ett annat sätt är att fundera och tillsammans prata om hur ni var som nykära. Då ansträngde ni er förmodligen automatiskt utan att ni visste om det.

– När båda parter är mer medvetna och beredda att anstränga sig är det lättare att tänka på vad som är viktigt hos just er som par. Mjukiskläder kanske inte alls är problemet utan felet kanske ligger någon helt annanstans. Sen är det viktigt att poängtera att det är tillåtet att vara ur form ibland, problem uppstår först när det blir ett dominerande mönster.

Har du något tips på hur man anstränger sig för att se varandra utan att det blir kostsamt?

– Är man småbarnsförälder är det inte alltid så enkelt att få tiden att räcka till. Det handlar om att hitta små tillfällen. Vänta med att äta middag till barnen sover. Laga något gott och göra er fina för varandra innan ni äter. Visa för varandra att den andra är viktig. Försök skapa en positiv spiral och glöm inte att prata med varandra. Då inte på ett anklagande sätt utan det är viktig att förmedla att man vill väl. Om mjukiskläderna är problemet kan du uppmuntra med ett nytt hemmaplagg.

Familjeliv: Hur sjaviga myskläder är ok?

Anghammarad: Självklart får myskläder vara hur "mysiga" som helst, det finns ingen lägsta grad. Själva idén med myskläder är att det estetiska är helt oviktigt, det är bara mysfaktorn som räknas.

Pickeli: Fula myskläder på regelbunden basis går fetbort hemma hos oss. Jag slänger allt som är urtvättat, fläckigt och slitet! Man får mysa med stil.

OddPixie: Hemma ska vara en plats där man kan slappna av och mysa runt. Jag tycker dessutom att det är lite av charmen. Sen om man vill snoffsa upp sig ibland för omväxlings skull så är väl det jättebra, men det ska inte vara ett krav.

Familjeliv: Vem byter om till myskläder först hemma hos er?

Jag, kvinna: 22,34% (65)

Jag, man: 1,34% (33)

Båda: 57,04% (166)

Ingen av oss: 9,28% (27)

Totalt röstade 291 personer.

Annons