Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Rolf flyger äger han världen

Rolf Hultelid har arbetat många år i skogen och har många intressen. Men den största passionen är att flyga, vilket han har gjort i 43 år. ”Det är lika roligt varje gång” säger han.

Annons
Känslan Rolf Hultelid fick första gången han flög helt själv var att han ägde världen. Och den känslan håller i sig än i dag över 40 år senare.

Planet vid Norbergs flygklubb som Rolf Hultelid vanligtvis brukar flyga är på service. Men tack vare hans gästmedlemskap i Avesta flygklubb blir det från Avesta han flyger.

Innan start ska inspektion göras. Rolf går metodiskt igenom tankarna på vingarna, kontrollerar att det inte droppar ut vatten, oljenivån i motorn och att propellern roterar som den ska.

Sen i flygplanet gör han checken innan han anropar tornet för att meddela att han kör ut på banan.

När planet når 60 knop drar han bak styrspaken, höjdrodren höjer sig, nosen tittar upp och planet lättar från marken.

– Första gången jag flög var på Eskiln när det var rundflygning. Jag var inte så gammal, kanske tio år. Men jag blev mer och mer biten, säger Rolf Hultelid.

Så pass biten att han spenderade en månad på Gotland där han tog sitt flygcertifikat. Även om han stundtals tvekade, landningarna tyckte han var värst, höll han fast vid sitt beslut. Och det lönade sig.

– Det var en eftermiddag när jag flög för första gången helt själv. Den känslan var otrolig, det kändes som att jag ägde hela Gotland.

Det var 1972. I över 40 år har Rolf flugit. Varje år gör han en läkarkontroll för att förnya certifikatet. Och om läkaren ger tummen upp tänker han flyga minst tio år till.

– Känslan är samma som då. Det är lika roligt varje gång, säger Rolf.

Men trots intresset blev han inte pilot. Däremot har han haft stor nytta av att kunna flyga när han jobbat i skogen som maskinförare genom att kunna kolla av skogstomter ovanifrån.

Rolf arbetade länge i skogen och har startat flera företag. Men det började inte där.

– Jag lydde min far och blev vägingenjör. Jag studerade i Göteborg och arbetade hela tiden eftersom jag inte ville ringa hem och be min far om pengar, säger han.

Efter utbildningen började han jobba i vägbranschen. Men han stod inte ut med den ohederlighet som han upplevde rådde i vägbyggarbranschen. Skogsbranschen tyckte han var mer ärlig.

Han har startat och drivit markberedningsfirmor i Fagersta och Mellansverige och även arbetat i Kanada, Tyskland och Österrike. Först 2012 sålde han sista företaget han hade i Vingåker. Den nu 78-årige Rolf är numera ordförande i Lions Fagersta.

– Jag är en vekhjärtad själ. Vi har det så bra med husrum och vi kan åka på semester och så vidare. Varför ska vi inte kunna hjälpa andra som inte har det lika bra?

Nu är han engagerad i Lions kampanj för att hjälpa barnen som finns kvar i flyktingläger i Syrien och grannländerna.

– De som är med i Lions kan man lita på. De är inte rädda för att sträcka ut en hand till de som behöver hjälp.

Rolf Hultelid tar en brant sväng mot Aspen.

Mer läsning

Annons