Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturens mångfald är viktig för Gunnar

Fjällvandringar, bär- och svampplockning och nu arbete för att bevara växters mångfald. Gunnar Eriksson har ett stort naturintresse.

Annons
När Gunnar fyller år den 30 juli ska han fira med familjen. Men hur dagen ska se ut, det blir en överraskning.

Gunnar Eriksson trivs bra hemma i huset i Laggarbo. Det började som sommarstuga när tomten köptes 1970 men 2001 när Gunnar blev pensionär flyttade han och hans fru Margareta från Köping till huset i Laggarbo på heltid.

Med en stor trädgård, utsikt över sjön och en badplats alldeles i närheten är det inte svårt att förstå varför de trivs. Och närheten till naturen passar en naturälskare som Gunnar.

– Det är min fru som är trädgårdsmästaren. Det är egentligen naturen utanför trädgården som är min grej, säger Gunnar när FP hälsar på inför hans 80-årsdag.

Naturintresset har alltid funnits där. I 20-årsåldern började Gunnar göra fjällvandringar varje år och han har alltid varit mycket ute i skogen och plockat svamp och bär.

– Det gjorde mina föräldrar också. Och nu har det smittat av sig på mina barn och barnbarn.

Även om Gunnar inte vandrar i fjällen längre så har naturintresset inte avtagit. Han är engagerad i Naturskyddsföreningen i Skinnskatteberg. Han är intresserad av både djur och växter, men det var genom viljan att bevara mångfalden bland växterna i Laggarbo som engagemanget tog fart.

– Det finns knappt någon ängsmark längre. Lupiner till exempel tycker jag inte om, de tränger ut andra växter, säger Gunnar.

Ett ganska nytt intresse är att Gunnar är med och sköter om en kolmila. Det är åttonde året han ska göra det.

– Jag frågade om jag fick vara med som dräng, och det fick jag. Och sedan har jag fortsatt, berättar Gunnar.

Kanske är det smedgenerna från sin pappas släkt som fått honom intresserad av att arbeta med kolmilan.

– På pappas sida var de smeder och på mammas sida var de bönder, berättar Gunnar, och säger att släkten sedan ganska långt bak bott runt Lindesberg, Skinnskatteberg och Fagersta.

Naturintresset har dock inte varit en del av yrkeslivet. Gunnar började på Köpings mekaniska som senare flyttade till Västerås och blev SMT. Totalt arbetade han där i 50 år och fyra månader. Bra arbetskamrater gjorde att han trivdes.

– Jag var montör och byggde upp maskiner och åkte även ut och installerade dem ibland. Några gånger fick jag åka utomlands och vara med och installera dem, bland annat i USA, Italien, Polen och Tyskland.

På lördag fyller Gunnar 80 år. Det känns bra, tycker han, han känner sig pigg. Födelsedagsfirandet blir med familjen men vad som ska hända har han inte fått veta.

– Jag har fått höra att jag ska ha pass redo och sådär, men det tror jag inte riktigt på, säger Gunnar och hoppas på en trevlig dag, vad det än blir.

Sport och natur är stora intressen

Namn: Gunnar Eriksson.

Aktuell: Fyller 80 år 30 juli.

Bor: Laggarbo, Skinnskatteberg.

Familj: Fru Margareta, barnen Maria och Jan, och barnbarnen My, Tim, Linnea, Elin och Albin.

Intressen: Natur, sport. Har varit tränare i fotboll och ishockey och har spelat fotboll själv. Tittar på all sport.

Äter helst: Husmanskost.

Dricker helst: Vatten, någon öl och vin till maten ibland.

Läser: Mycket, har ett helt rum med böcker hemma. Vad går i perioder.

Mer läsning

Annons