Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturtavlans konstnär är fortfarande okänd

För en tid sedan gjordes en efterlysning i FP om en tavla signerad Allan L -45. Kunde det vara stavhopparen Allan Lindberg som målat den? Men det är sonen Per-Olof Lindberg säker på att det inte är.

Annons
Okänd konstnär. Efterlysningen om vem som har målat Bengt Lindstrands tavla med signaturen Allan L kvarstår.

Bengt Lindstrand står bakom efterlysningen. Tavlan är hans fars, som sagt att han fått den av stavhopparen Allan Lindberg. Men även om han fått den av Allan, är det i alla fall inte Allan själv som målat den, menar sonen Per-Olof.

– Det är vi säkra på att det inte är. Pappa målade inte och har aldrig pratat om att måla heller, säger Per-Olof Lindberg, som bor i Strömstad och kontaktade FP efter att han fått höra talas om efterlysningen.

Läs mer: Är det Allan Lindberg som är konstnären?

Däremot minns Per-Olof att det fanns en annan tavla hemma som Allan fått som pris vid en tävling, också signerad Allan L.

– Det var ju en tillfällighet att det var samma namn.

Per-Olof berättar att idrottarna på den tiden inte fick pengar i pris utan i saker.

– De betraktades som amatörer, så de fick inga pengar. Det kunde vara kristallskålar och allt möjligt sådant.

Även om Allan Lindberg inte målade, var han uppfinningsrik och händig, berättar Per-Olof.

– Har var en försynt person som aldrig skröt om något. Men han gjorde soffor till tv-rummet som var bäddbara, han gjorde en hylla med trådar, som en String-hylla fast med egen design, som jag har hemma nu.

Läs mer: För 70 år sedan blev Allan europamästare

Per-Olof berättar också att han svetsade utemöbler.

– Han hade ingen utbildning i det, men han frågade hur man gjorde och lärde sig. Men de blev så tunga så de kom inte till användning.

Bengt Lindstrands tavla kanske är en av de tavlor som Allan Lindberg fått som pris. Men frågan om vem konstnären Allan L är kvarstår alltså. Vet du vem det kan vara? Hör av dig till [email protected]

Läs mer: Hundraåriga FAIK bildades i motvind

Läs mer: Ny förening håller koll på Fagerstas idrottshistoria

Per-Olof Lindström tycker att pappa Allan visserligen var uppfinningsrik och händig, men målade gjorde han inte, det är han övertygad om.Foto: Privat
Tavla. Bengt Lindstrand undrar vem som målat hans tavla.

Mer läsning

Annons