Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Navigera rätt i (n)appdjungeln

Mobilspel och appar för de minsta kan vara räddningen när barnen behöver snabb sysselsättning. Men hur mycket mobiltid är ok för våra minsta?

Annons
Foto:Thinkstock

Knattarna i familjen har järnkoll på hur man låser upp mobilen och startar en spelapp. Kanske inte alltid så populärt, men i vissa stunder kan mobilintresset vara en riktig livräddare.

Ny teknik väcker ofta många frågor när barn kommer in i bilden. Hur länge ska de få spela och hur ofta? Är det inte vettigare att de leker med något ”riktigt” som att bygga med Lego eller läsa en bok? Och vad ska man tänka om forskning som säger att barn inte ska titta på tv eller spela innan de fyllt tre?

Många föräldrar har någon form av tidsbegränsning för hur länge barnen får spela och titta på filmer i mobilen eller på surfplattan. På Familjeliv finns flera forum där medlemmarna diskuterar vad de har för regler och förhållningssätt.

– Minsta killen som är väldigt fysiskt aktiv och har svårt att gå och lägga sig på kvällen, får spela legospel på mammas telefon cirka tio minuter i sängen innan vi läser en bok och säger godnatt, skriver en pappa som har två pojkar.

Ylva Ågren som är forskare på Centrum för barnkulturforksning vid Stockholms universitet menar att det är viktigt att föräldrarna försöker lita på sitt eget sunda förnuft när det gäller spelande och tv-tittande.

– Jag skulle kanske inte låta min treåring sitta och spela eller titta på tv flera timmar om dagen. Men man ska inte lita blint på vad experterna säger, debatten blir lätt polariserad åt ena eller andra hållet. Då är det nog viktigare att ta ställning till vad barnen spelar eller tittar på.

Många inlägg på Familjeliv visar just på ambivalensen som många föräldrar känner inför barnappar och mobilspel. Bland dem med barn från fem år är tyglarna ofta lite lösare, medan de mindre barnens användande är mer begränsat. Samtidigt finns det flera som är positiva till interaktionen med spelen. En mamma säger att hon föredrar spel framför tv-tittande, eftersom appar och spel inte innebär ett lika passivt mottagande av intryck.

Men för den som vill ladda hem en passande barnapp är det inte alltid så lätt att navigera i djungeln av spel med varierande kvalitet. Per Haglund, grundare och VD för Appfamily.se, tipsar om att besöka sajter som recenserar barnappar och listar dem efter åldern hos målgruppen.

– Marknaden är ganska kaotisk och utbudet är väldigt stort. Det kan vara svårt att själv söka fram bra appar till en tvååring. Därför är det bra med sajter som Famigo där man som förälder kan få vägledning, säger Per Haglund.

Själv gav hand sig in i branschen när han skulle bli förälder. Han tittade runt mycket på barnspelen och hittade många pussel, men insåg att det saknades knoppussel för de minsta.

– Både utbudet och efterfrågan är mindre när det gäller barn mellan ett och ett halvt och två år. Många föräldrar börjar vänja sig vid att låta de yngsta barnen leka med telefonen, särskilt och man byter upp sig till en nyare modell och den gamla blir över, säger han.

Då och då har det rapporterats om mobilräkningar som skjutit i höjden efter att barnen själva suttit och spelat. Dyra tillbehör i spelen finns ett ja-klick bort och plötsligt är notan för gratisappen skyhög.

– För mig är det viktigt att man ska kunna spela schysst. Men det finns spel som lurar barn till köp. Ett tips är därför att söka upp appar som barnsäkrar mobilen så att man slipper oroa sig när barnen spelar, säger Per Haglund.

Även om de flesta barnappar inte utvecklas för att det ska vara ”barnvakter”, tycker Ylva Ågren att det är lite synd om man som förälder får dåligt samvete över att barnen spelar ensamma en stund.

– Det hänger ihop med idén om det perfekta föräldraskapet. Sitter man på en restaurang och barnen kan roa sig själva en stund om de får låna mobilen är det väl inget fel med det.

Istället, menar hon att det kan vara bra att fundera på varför exempelvis appar har lägre status än andra leksaker och varför skärm och rörlig bild överlag väcker sådan motvilja.

– Alla appar är naturligtvis inte bra. Det är viktigt att kunna se värdet av både spel och mer traditionella leksaker. Spel ger ofta nya uppslag i leken. För barn är teknik lika naturligt som böcker, det blir lättare för oss vuxna att förstå om vi försöker sätta oss in i barnens perspektiv, säger Ylva Åberg.

Annons