Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nervöst men roligt att spela piano inför andra

Klassiska toner hörs på Malmen i Fagersta. Det är Ingegerd Gustavsson som sitter vid pianot. Hon har spelat i över 30 år, men aldrig tidigare för publik.

Annons
Lever sig in. Ingegerd Gustavsson, 85, tycker allra bäst om att spela klassisk musik. Efter 30 års spelande har hon många favoriter.

FP berättade förra hösten om Ingegerd Gustavsson och hennes stora intresse för att spela piano. Hon har lärt sig på egen hand men har tidigare bara spelat innanför hemmets väggar. Så för en dryg månad sedan tog hennes musikaliska intresse ytterligare ett steg: hon har börjat spela för publik.

– Det är nervöst när andra hör, jag är rädd att göra fel, medger Ingegerd.

Men fingrarna rör sig ändå vant över tangenterna när hon inleder dagens spelande med sin favorit ”Melodi” av Anton Rubinstein. Att hon började spela på Malmen var egentligen en slump.

– Jag gick förbi en dag och var så hungrig, så jag gick in och åt lunch. Då fick jag se att de har piano här och tänkte att man kanske får spela.

Nu kommer Ingegerd till Malmen någon gång då och då och spelar en stund om pianopallen är ledig och det inte pågår några aktiviteter som inte får störas av musik. Lunchgäster och andra som rör sig i lokalerna blir publik.

– Det är mycket roligt att spela inför andra, även om det är nervöst. Min man är sjuk så jag är ensam hemma, så det här är ett bra sätt att få komma ut också.

Ingegerd kommer från Avesta men flyttade till Fagersta som 40-åring och där har hon blivit kvar. Nu är hon 85 år. Att spela piano är väldigt viktigt för henne.

– Det är min stora passion. Jag tröttnar aldrig, säger Ingegerd och berättar att hon brukar leva sig in mycket i musiken.

När FP träffar henne på Malmen en dag i december har hon med sig en väska fylld av böcker och häften med noter som hon samlat på sig genom åren, fast hon bara ska spela en liten stund.

– Ja, gud vad jag köpt noter, det här är bara en bråkdel av allt jag har, säger Ingegerd och skrattar.

Små minnesanteckningar pryder några av sidorna i notböckerna, om att låten är vacker till exempel. Repertoaren är varierad. ”Jag drömmer om en jul hemma”, ”Vår sista dans” och ”Tre pepparkaksgubbar” blandas med verk av Schubert, Beethoven och Tjajkovskij.

– Vad fint du spelar, säger en av besökarna till Ingegerd efter en stund.

Att få komplimanger är ovanligt, säger Ingegerd, och spelar glatt vidare med stor koncentration. Allra mest tycker Ingegerd om att spela klassisk musik.

– Jag spelar en del lättare musik också. Till jul blir det förstås en del julsånger. Men det klassiska tar alltid hem det i alla fall, säger hon bestämt.

Noter. Ingegerd Gustavsson har mängder av noter som hon samlat på sig genom åren.
Annons