Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nilubon och Christer skapar drömmar

Det har gått nio år sedan Christer och Nilubon träffades på en fest i Thailand. I dag driver de två restauranger tillsammans.

Annons
Satsar ihop. Christer Vainionpää och Nilubon Phonphuak har under en tidsperiod på tre år tagit över två restauranger. Deras mål är att thaimaten ska vara så äkta som möjligt och smaka precis som den gör i Thailand.

Christers far har bott i Thailand i ungefär tio år. Det var när Christer Vainionpää var och hälsade på för att fira sin fars 60-årsdag i oktober 2006 som han träffade Nilubon Phonphuak.

Christer beskriver det som att det var en slump att de träffades. Festen hölls i en avlägsen by och det var på ren chans att Nilubon hade kommit dit med en vän. Christer säger att det fanns en attraktion mellan dem redan från början, men att han inte hade tankar på ett nytt förhållande just då.

– Han såg inte så glad ut, säger Nilubon och ler mot Christer.

Christer förklarar att han nyligen hade kommit ut ur ett förhållande.

– Jag gick inte och deppade, men jag är en allvarlig person, förklarar han.

– Jag var inte inställd på att träffa någon. Jag skulle fira min far, så det här var en trevlig överraskning, säger Christer med ett leende.

Redan till nyår åkte han tillbaka till Thailand. Under tiden höll de kontakt via telefon.

– Det är klart, det blev dyra telefonräkningar.

Senare blev resorna till Thailand allt fler.

– Det var spännande på många vis. Det var annorlunda och man fick helt enkelt gilla läget och jobba med förutsättningarna som fanns, säger han.

Paret tog det lugnt i början och så småningom flyttade Nilubon till Christer i Norberg.

Vi träffas i deras restaurang i Norberg. Samtalet flyter på i tre olika språk – svenska, engelska och thailändska. Christer har lärt sig lite thailändska och Nilubon lär sig svenska. Gapet mellan de två språken fyller de i med engelska.

– Ibland blir det svårt med språket, säger Nilubon.

Hon började jobbade på en thairestaurang i Avesta 2011.

Nilubon har jobbat i kök sedan hon var liten. Hennes pappa ägde en restaurang. Nilubon berättar att hon har lärt sig mycket om matlagning själv men hon har också lärt sig i skolan. När hon träffade Christer jobbade hon på en restaurang i Thailand.

– När jag träffade Christer och det visade sig att han tyckte om min matlagning pratade vi om att ha en restaurang. Men det var bara en dröm, säger Nilubon.

Ett år efter att Nilubon börjat på restaurangen i Avesta tog hon och Christer över den. Sedan i december förra året driver de även thairestaurangen Mai Thai i Norberg. De fokuserar på att återge de thailändska smakerna så bra som möjligt.

– Jag gav mig inte in i det här för att bli rik, men för att det var intressant, och min tjej är bra på att laga mat. Det är synd att inte utnyttja det, säger han med ett leende.

Christer och Nilubon har varit tillsammans i nio år, men vad som händer i framtiden har de ännu inte planerat.

– Vi skojar om att starta fler restauranger, säger Nilubon.

Christer håller med men förklarar samtidigt att han egentligen är en försiktig person som inte gärna tar risker. Förhållandet med Nilubon har dock fått honom att tänka om.

– Restaurangerna är en risk. Nu gäller det att inte få det att dala.

Christer och Nilubon berättar att det kan vara svårt att få tid för privatlivet. Nilubon har fullt upp med att driva arbetet på restaurangerna och Christer jobbar som lärare inom mediaämnen på Karlfeldtgymnasiet, driver ljudfirma och hjälper till i restaurangerna.

– Punkten fritid kan vi stryka, skrattar han.

Nilubon har två söner från ett tidigare äktenskap. De har hälsat på sin mor i Norberg och tycker också om Sverige.

Nilubon förklarar att hon inte får hemlängtan eftersom hon och Christer så ofta åker tillbaka till Thailand.

Men när de får frågan om det i framtiden skulle bli aktuellt att bo i Thailand på heltid tvekar båda två.

– Jag skulle kunna tänka mig att bo där under delar av året, men jag måste kunna sysselsätta mig, säger Christer och berättar att han lätt blir rastlös om han inte har något att jobba med.

Nilubon känner att hon funnit sin plats i Sverige.

– Jag tycker om att bo här. Det är vackert under vintern. Men jag tycker inte om att skotta, säger hon med ett skratt.

Satsar ihop. Christer Vainionpää och Nilubon Phonphuak har under en tidsperiod på tre år tagit över två restauranger. Deras mål är att thaimaten ska vara så äkta som möjligt och smaka precis som den gör i Thailand.
Team. Nilubon, Christer och kollegan Pimwalan Saelee sköter tillsammans restaurangen Mai Thai i Norberg.
Kock. Nilubon har lagat mat sedan hon var liten.
Restaurang. Mai Thai i Norberg med klassisk svensk dekor.$RETURN$$RETURN$
Annons