Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg har länets bästa gata

Det kan vara så att Sveriges bästa gata finns i Norberg. Det tycker åtminstone norbergare som röstat fram Rosenstigen till bästa gatan i Västmanland.

Annons
Madeleine Möller och Moa Uddén flyttade till Rosenstigen för ett år sedan. Det är främst tack vare Moa som Rosenstigen nu är med i tävlingen. Hon har delat ut lappar och kampanjat på facebook för att få in röster.

Rosenstigen skiljer sig från andra gator i Norberg på flera sätt. Gatan slingrar sig mjukt fram och husen är nära med dörrar i markhöjd.

Ovanför radhusen bor Robert Lundqvist och Madeleine Möller. De flyttade in för knappt ett år sedan och har varit så nöjda med att bo på Rosenstigen att Robert Lundqvist anmälde gatan till Postkodslotteriets tävling Sveriges bästa gata.

– Direkt när vi flyttade in så fick vi välkomnande av alla här omkring, säger Madeleine Möller.

Den gata som får flest röster i respektive län kommer att utvärderas av programledaren Rickard Sjöberg och vinstutdelaren Sandra Dahlberg. De utser sedan tre finalister.

Fast den gata som var bäst i Västmanland var ingen mindre än Rosenstigen. Och det var till stor del Madeleines 13-åriga dotter Moa Uddéns förtjänst.

– Jag tyckte att det skulle vara roligt. Jag vill att alla ska få roligt tillsammans och att vi kan träffas allihopa, säger Moa Uddén.

Den gata som vinner bjuds på fest där alla längs gatan bjuds in.

Därför delade Moa ut lappar till alla hushållen och var aktiv på Facebook för att ragga röster. Och det gav resultat.

En annan sak som kännetecknar Rosenstigen är de som bor där verkar inte vara allt för rädda för att saker ska försvinna. Barnvagnar, rollatorer och grillar får stå kvar ute när de är hemma.

– Vi håller koll åt varandra och hjälper till om någon åker bort att få det att se ut som att någon är hemma, säger Inga-Stina Hesselius som har bott på gatan sedan 1977.

– Vi har aldrig behövt organisera någon grannsamverkan formellt. Vi har det ändå.

Den goda stämningen gör att det går fort för nyinflyttade att komma in i gemenskapen menar Inga-Stina Hesselius. Flera barnfamiljer har flyttat in på senare tid.

Bernt ”Bersa” Rudolfsson och Mai-Britt Rudolfsson har sin trädgård mot baksidan. Där finns en välklippt gräsmatta som Bernt Rudolfsson håller efter.

– Det här är ju kommunens mark men de klipper inte den. Det är flera barnfamiljer med småbarn som bor här och förut kryllade det av fästingar. Jag får lite motion och gör alla en tjänst, säger Bernt Rudolfsson.

Även om alla har många bra saker att säga om Rosenstigen så är det inte enbart grädde i tårtan.

– Det är 30-väg men det är aldrig någon som håller hastighetsgränsen. Jag ska ta upp det på nästa möte i föreningen om att ordna sådana farthinder av plast som man lägger ut, säger Bernt Rudolfsson.

Bernt ”Bersa” Rudolfsson och Mai-Britt Rudolfsson trivs bra på Rosenstigen.
”Man hejar ju alltid på varandra när man är ute och går”, säger Agneta Wennerström.
Inga-Stina Hesselius har bott på Rosenstigen sedan 1977. Hon säger skämtsamt att det är lite utav ”societetsgatan” i Norberg. Bland annat Frida Hansdotter, alpinskidåkare, har bott här.Foto: Seth Jansson

Sveriges bästa gata

21 gator är nu klara i tävlingen och Rickard Sjöberg och Sandra Dahlberg ska nu välja ut tre stycken finalister.

Rosenstigen i Norberg vann i Västmanland och kom på 35:e plats i hela landet. Tvåa kom Borevägen i Surahammar och trea kom Benvägen i Västerås.

Finalomröstningen börjar i slutet av maj då en vinnare ska koras. På den gata som vinner kommer det att arrangeras en stor fest där alla grannarna är bjudna.

Mer läsning

Annons