Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Kim börjat på sin konstresa

Det har gått knappt ett halvår sedan Kim Söderberg satte pennan till pappret för att se vad som skulle hända. Att börja teckna och måla visade sig vara riktigt roligt.

Annons
Hemma har Kim Söderberg inrett ett hörn där han kan teckna och måla. ”Jag började för några månader sedan, bara satte pennan till pappret för att se vad som skulle hända. Och det blev bättre än jag vågade tro.”

Det var två olika saker som hände i ungefär samma veva, och som ledde till att Kim Söderberg fick sin nya hobby.

– Dels såg jag ett klipp på Youtube om hur man kan komma i gång med att teckna och måla. Jag blev inspirerad av den. Och dels skulle min gudmor som är konstnär sälja av en del av sina målargrejer. Jag köpte ett staffli och lite annat smått av henne, berättar Kim.

Det första försöket förvånade Kim. Resultatet blev bättre än han vågat tro.

– Och det gav ju en kick till att fortsätta. Så jag köpte lite mera grejer – och lite till. Och lite till, säger Kim och skrattar.

Han säger att materialmässigt är tecknandet minst krävande. Det är när man vill prova på akvarell- och akrylmålning som det finns hur mycket grejer som helst att köpa. Och roligt är det.

– Framför allt är det rogivande. Man tänker inte på något annat än nästa streck, nästa skugga. Visst är det kul om resultatet blir bra, men det är just avkopplingen som gjort att jag fortsatt.

När Kim började teckna tyckte sambon Linda Abrahamsson att han borde starta ett Instagramkonto och lägga upp sina bilder där.

– Först tvekade jag, men så tänkte jag att det kunde bli en liten morot också. För även om jag bara tecknar för mitt eget nöjes skull så är det förstås roligare om 50 personer ser bilden och gillar den, än om bara jag själv ska titta på den. Men det får ju inte bli någon press, det ska vara kreativt och lustfyllt.

The art journey, det vill säga Konstresan på svenska, har Kim döpt sitt Instagramkonto till. Och det är just vad det är.

– Ett konkret mål jag har är att fortsätta prova olika tekniker och nya stilar. Jag älskar tecknandets nyanser, akvarellfärgens temperament och bläckets krav på precision. Det finns mängder med andra saker jag vill upptäcka också. Till exempel den lokala konstscenen.

Kim var en av de 55 amatörer som deltog i årets höstsalong på Verket i Avesta helgen 9-11 oktober.

– Det var första gången jag visade något offentligt. Kul och lite märkligt att se sin tavla i det sammanhanget, inte minst eftersom jag inte ens tänkt tanken tidigare. Framförallt är det väldigt inspirerande att aspirerande konstnärer får möjlighet att visa upp sina alster så här. Det finns mycket talang i trakten!

Kim är uppvuxen i Virsbo. Han flyttade iväg som 18-åring och har sedan dess bott på lite olika ställen, bland annat för studier i Uppsala och Västerås. I dag jobbar han som översättare och har bott i Avesta i ett par år.

– Vi trivs som fisken i vattnet! Något jag och Linda reagerade på när vi först kom hit var att folket här är oerhört trevliga, generellt sett. Och det vidhåller vi fortfarande nu två år senare, säger Kim leende.

Kim Söderberg tränar ibland genom att teckna av befintliga bilder. Här huvudfiguren i tv-serien Breaking Bad.
Brad Pitt som pussel.
Kim Söderberg fascineras av tecknandets nyanser.

Kort om Kim Söderberg

Född: 1985.

Uppvuxen: I Virsbo.

Bor: I Avesta sedan ett par år tillbaka.

Familj: Sambon Linda Abrahamsson.

Gör: Arbetar som översättare, främst från engelska till svenska.

Drömresa: Längtar ständigt tillbaka till harmonin i Bad Gastein.

Förebild: ”Alldeles för många för att nämna, men Karl Pilkington är min hamn i stormen.”

Motto: ”Let a smile be your umbrella!”

Om 10 år: ”Då är jag förhoppningsvis fortfarande omgiven av kärlek och kreativitet.”

Bästa egenskap: Låg tyngdpunkt.

Sämsta egenskap : Horribelt minne.

Mer läsning

Annons