Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny förening håller koll på Fagerstas idrottshistoria

Idrottskompisar från 1950-60-talen träffas då och då för att prata sportminnen. Idrottsbedrifter ventileras och man tittar på foton. Dessa träffar blev upptakten till nystartade Fagersta Idrottshistoriska förening.

Annons
Idrottsprofiler. Några av styrelsemedlemmarna i Fagersta idrottshistoriska förening. Sittande från vänster Kjell ”Dadda” Johansson, Lasse Ekegren. Stående från vänster Sune Hartman, Kalle Sandkvist och Bo ”Robban” Johansson.

Initiativtagare är Bo ”Robban” Johansson och Kalle Sandkvist, båda med fina idrottsmeriter bakom sig. Bo som hockeyspelare i FAIK och Kalle som brottare i Stålpojkarna.

Det finns många idrottsintresserade människor i Fagersta och den nystartade föreningen vill gärna skriva in flera medlemmar vid sitt första årsmöte i mars.

– Fagersta hade under 1900-talet en spännande idrottshistoria och den får inte glömmas bort, säger Bo. Nostalgin har också en plats i många hjärtan.

Kolstybben på löparbanorna vid Fagerliden och hockeymatcher i snöyra hör dit. Utrustningar som var ljusår från dagens moderna. Och en kamratanda som varar livet ut.

Runt styrelsebordet denna januarieftermiddag sitter Kalle Sandkvist, Sven-Olof Eriksson, Tobbe Lundblad, Lasse Ekegren, Sune Hartman, Jörgen Granström, Bo ”Robban” Johansson, Kjell ”Dadda” Johansson och Malte Georgsson. Alla med ett förflutet inom idrotten.

– Jag tycker det är viktigt för unga idrottsutövare att känna till vår idrottshistoria för att komma framåt, säger Jörgen Granström. Kanske den har något att lära ut.

Jörgen har barnbarn som för namnet Granström vidare i bandysporten.

– Jag gillar att vara med och se på när ungdomarna tränar och det är klart jag har synpunkter och gör jämförelser med min egen tid på isen.

Den Idrottshistoriska föreningen ska jobba med dokumentation av Fagerstas idrottshistoria, det finns i dagsläget inget samlat material i ämnet. Drömmen för föreningen är att kunna samla allt i bokform.

– Vi vill gärna ha bilder och berättelser från allmänheten, säger Bo. Det finns säkert hågkomster från Fagerliden eller Västanfors IF eller någon annan klubb. Kanske någon har en gammal lagtröja eller en bandy- eller ishockeyklubba att visa.

Friidrotten hade sin storhetstid på 1940-talet och då fanns många duktiga idrottsmän. Stavhopparen Allan Lindberg har för alltid satt sitt namn på sportkartan.

På kommande medlemsträffar är det planerat att bjuda in gäster som vill berätta om sin egen sportepok.

– Själv kan jag berätta om FAIK:s ishockeysektions utveckling under de första åtta åren mellan 1953-1960, säger Bo. Det var en spännande tid.

– Men vi ska även främja idrotten i dagens samhälle, säger han. Vi vill peppa idrottsklubbarna i deras arbete.

Hockeylirare. Bo ”Robban” Johansson under en fartfylld match för FAIK. Bilden från mitten av 1950-talet. Foto: Arkiv

Mer läsning

Annons