Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya erfarenheter väntar för Alaa Bakkour som fyller 30

Ett bra jobb och familj, det är vad Alaa Bakkour föreställt sig att han skulle ha när han blev 30 år. I morgon är det dags för den stora födelsedagen och Alaa har snart nått sina mål.

Annons
Egenföretagare. Alaa Bakkour arbetar som frisör i Liljansalongen som han äger och driver i Fagersta. Här blir Saleh Alhalak omhändertagen i frisörstolen.  Foto: Veronica Bäcklin

Egentligen tycker Alaa Bakkour inte att det känns så stort att fylla 30 år, och ska inte fira så mycket.

– Kanske ordnar min fru någon överraskning, jag vet inte, säger Alaa, och berättar att i Syrien där han kommer ifrån brukar födelsedagar inte firas så stort. Möjligen bjuder man familjen eller vänner på middag.

– Även om det bara är 30, så känns det som att jag blir lite gammal. När jag tittar mig i spegeln undrar jag om det snart ska komma några gråa hår. Men jag känner mig snarare som 20, säger Alaa och skrattar.

Om någon månad väntar dock något ännu större för Alaa. Han ska bli pappa för första gången.

– Det är en stor känsla, konstaterar han.

Läs också: Matti vill hellre jobba med händerna än köra bil

Alaa berättar att han gått från att läsa romaner, som av favoriterna Paolo Coelho och Dan Brown, till att läsa böcker om barnuppfostran.

– När jag bodde i mitt hemland och var runt 26 år, tänkte jag att när jag är 30 år, då kommer jag ha ett bra jobb och fru och barn.

Han konstaterar glatt att han förhoppningsvis snart är där.

Alaa kom till Sverige och Fagersta för snart tre år sedan. Han reste från Syrien via Turkiet och Grekland, och försökte att komma till Sverige fem gånger innan han lyckades. I början bodde han på Norrbygården.

– Jag vet att jag gick på promenad runt stan med en kompis och tänkte att här vill jag inte stanna kvar.

Läs också: Tårta och hälsa står på önskelistan

Men det ändrade sig snart och han har rotat sig snabbt. Att flytta till någon större stad som Västerås eller Stockholm lockar inte.

– Det är fint här. Fagersta påminner lite om några städer i mitt hemland, fast de har berg runt omkring.

Nu har han egen lägenhet och i februari öppnade han sin egen frisörsalong i Liljanhuset.

– Jag jobbade som frisör i Syrien i många år. Kärleken till att vara frisör och till att arbeta gjorde att jag ville öppna eget. Jag tycker det här är en lämplig plats att driva företag på och det är ett bra sätt att ta sig in på arbetsmarknaden i Sverige, säger Alaa, som har stor nytta av att han är utbildad i företagsekonomi.

Läs också: Anita firar med vänner, dikt och dop

På fritiden är det mycket fotboll som gäller. Antingen spelar Alaa själv tillsammans med kompisar, det har han gjort sedan han var i tioårsåldern. Eller så tittar han på fotboll på tv.

– Jag älskar Real Madrid. Fast jag kollar på all fotboll. I år är det Leicester City som gäller. De har gått från ingenting och blir champions. I augusti ska jag se Leicester City mot Barcelona i Stockholm, det ska bli roligt.

Läs också: Matlagning är Cherris stora passion

satsar. Alaa Bakkour tar ett steg i taget, men hoppas kunna utveckla sin salong i Fagersta framöver.

Mer läsning

Annons