Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykterhet blev en viktig fråga under tidigt 1900-tal

Många Fagerstafamiljer har haft nykterhetsrörelsen att tacka för att deras liv inte blivit tragedier. Framför allt under den första halvan av 1900-talet spelade rörelsen en stor roll i livet i Västanfors socken.

Annons
Sveasalongen. Den nya Sveasalongen stod klar för invigning 1991.

 Under 1800-talet söps det hårt i hela landet. Det ledde i många fall till de följder som alkoholmissbruk ofta för med sig – utslagning, fattigdom och för tidig död.

Särskilt barnen drabbades hårt på den tiden, då fadern var ensam familjeförsörjare och samhällets skyddsnät var glest.

Alkoholtransporterna till Fagersta kom i slutet av 1800-talet främst via Strömsholms kanal från Stockholm och Söderbärkes spritmagasin. Brännvinet levererades i plåtkaggar vid slussarna och bars hem. De som hade råd drack även öl och porter vid gästgivaregården.

Men framför allt var det Melings bryggeri som stod för ölförsäljningen. Kring gruvorna och bruket var det ofta fylleslag och slagsmål och många familjer blev lidande på grund av supandet.

I Västanfors beslutade några män att göra något för att bromsa fylleriet. Nykterhetsrörelsen IOGT 620 protest bildades 1883 och väckte stor uppmärksamhet med kravet på helnykterhet som medlemskrav.

Till och med ”vid de högtidligaste tillfällen som bröllop, barndop, begravningar och den obligatoriska kyrksupen vid julosten”, skriver A.E. Hedlund i en minnesskrift i boken Westanfors Fagersta – Från socken till stad.

Många gick med i Logen och gav löfte om ett helnyktert leverne. Man samlades i sockenstugan, som blev IOGT:s första lokal. Den växte nykteristerna snabbt ur och det byggdes ett ordenshus i Sundbyberg.

IOGT:arna var aktiva opinionsbildare och såg till att Västanfors fick en nykterhetskommitté som 1891 beslutade att stänga tre öltappningsställen. 1906 tillsattes särskilda ölpoliser för att övervaka handeln från de rullande ölkrogarna.

1910 byggdes den stora Sveasalongen i Västanfors och blev centrum för nöjeslivet. Det anordnades artistuppträdanden, revyer, teaterföreställningar, dans, kurser och mycket annat i den pampiga byggnaden.

Senare blev den även biograf.

Efter 80 år hade Sveasalongen gjort sitt. 1991 byggde IOGT-NTO en ny bredvid den gamla, som revs året därpå. Och fortfarande är det hög aktivitet i Sveasalongen med kulturarrangemang, mötesverksamhet och annat.

Bosse Axelsson i IOGT-NTO var en av de drivande för att det skulle byggas en ny Sveasalong.

– Den spelar en viktig roll även i dag. Dels har vi egen verksamhet inom både junior-, ungdoms- och vuxenverksamhet, och dels hyr vi ut åt andra. Det är något på gång i stort sett varje vardagskväll, säger Bosse Axelsson.

Annons