Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa och son har hittat karaten

Nedjo Todorovic och sonen Filip har ett stort intresse för karate. Både uppskattar att dela hobby och erfarenheter med varandra.

Annons
Tränar. Här tränar Filip och Nedjo på en teknik som fungerar som både blockering och slag.

Det var 2010 som Nedjo började träna karate. Han kommer ursprungligen från Jugoslavien, dagens Serbien, och ville hitta ett träningsalternativ i Sverige. Efter ett simpass såg han en affisch om karateklubbens nybörjarträning och bestämde sig för att åka dit. När han hade testat på ett träningspass var han fast och hade inte bara hittat en träningsform. Det blev även en stor hobby och gemenskap.

– För mig har karate blivit mer än bara träning. Det har blivit ett sätt att träffa andra människor. Möta folk i andra karateklubbar och utvecklas tillsammans, säger Nedjo och tackar samtidigt Sensei (japansk titel, motsvarar mästare, för lärare) Björn Grünstein som tog karaten till en ny nivå för honom men som de i dag tränar för i minnet.

Det har gått väldigt snabbt för Nedjo att utvecklas. Efter fem års träning graderade han till svart bälte. Det blev det ultimata beviset på att han lyckats. Men han vill fortfarande utvecklas och skapa nya minnen inom karaten.

– Det finns de som tror att utvecklingen stannar av när man når svart bälte. Men jag säger raka motsatsen. Det är nu allting börjar. Innan kan du slag och blockeringar, men det är först vid svart du är tillräckligt mogen att använda allt, säger han.

Det stora intresset för karate delar Nedjo med sin son Filip. Efter att ha följt med pappa till dujon (träningslokalen) ville han också testa på sporten.

Fagersta karateklubb har egentligen en åldersgräns på åtta år, men den då sexåriga Filip fick chansen att börja. Liksom sin pappa fastnade han direkt för träningsformen och ville utvecklas så snabbt som möjligt.

– Jag såg ju att pappa gjorde tekniker och då ville jag testa på dem. Om han kunde så kunde väl jag göra samma sak. Det är roligt att lära sig mycket och utveckla min karate, säger Filip.

Läs mer: De delar passionen för karate

Förutom karate tränar Filip också hockey på vintern, fotboll och golf på sommaren och innebandy. Trots det fullspäckade schemat tycker Filip det är roligt med idrott. Men om han får välja vad som är roligast är valet inte så svårt. Karate och hockey är det som ligger honom närmast hjärtat men det är inom karaten det största målet finns.

– Jag vill bli bäst i Sverige i alla fall, säger han glatt och berättar att han är med i karateklubbens tävlingsgrupp som Sensei Shiro Biranvand har startat.

Läs mer: Medaljer till Fagersta

Filip vill nå till svart bälte en dag han också och hoppas få möjlighet till både det och att bli bäst i Sverige. Han tror inte det blir något problem att kombinera två mål. Han uppskattar all hjälp han fått av Nedjo och hoppas de fortsätter träna tillsammans ett tag till.

– Det är roligt att dela intresset med pappa. Vi får ha roligt ihop, säger Filip.

Läs mer: Träningen är deras fredagsmys

Läs mer: Det här gäller vid självförsvar

Gult. Filip har gult bälte, det är det fjärde. Svart är högst. För att avancera graderar man, alltså visar upp tekniker för tränare.
Kumite. Nedjo och Filip visar exempel på kumite. Det fungerar som en kamp mot varandra.
Gemensamt intresse. Far och son delar passionen för karate. Nedjo har tränat sex år och Filip tre år.
Annons