Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen ser efter varandra och gästerna

Det är som en familj. Så beskriver de som arbetar på Mitt Hjärtas Café gemenskapen mellan kollegor och gäster.

Annons
En andra familj. Från vänster står Monica Rörvik, 22 år, biträde, Sisko Kaisanlahti, 56 år, har övergripande ansvar samt lagar maten och Jani Kaisanlahti, 38 år, serverar maten och har hand om kafeterian. Tillsammans med gästerna är de som en stor familj.

Sisko Kaisanlahti är huvudansvarig för maten och egentligen allt som sker inne på kaféet.

– Det här är mitt tredje kök inom den här byggnaden, säger Sisko med ett leende.

Hon har jobbat i samma byggnad i 35 år.

Det var en av Siskos kunder som ringde till FP och tipsade om den hjälpsamma personalen.

– De känner sig välkomna, man vet vad de vill ha. Vi hjälper dem med brickorna. Kunderna känner att vi är såna man kan be om hjälp, säger Sisko leende och får genast medhåll från kollegan Monica Rörvik.

– Det är en automatisk reaktion. Om någon behöver hjälp med brickan så hjälper man.

Monica har jobbat på Mitt Hjärtas Café till och från sedan 2011. Under skoltiden hade hon praktik där. Hon tycker om sitt jobb och vad gäller framtidsplaner så är hon inte oroad.

– Jag tar det som det kommer, man vet aldrig hur framtiden blir. Jag kanske också blir kvar i 35 år eller så börjar jag någon annan stans. Man vet aldrig, säger hon glatt.

Sisko kommer till jobbet först och öppnar upp och börjar laga maten. När Monica kommer börjar hon med salladsbuffén. När klockan är elva ska allt vara klart.

– Då hjälper vi Jani servera maten, säger Sisko.

Jani Kaisanlahti, Siskos son, är den nyaste medlemmen av teamet. Han jobbade tidigare på Bake Off i 14 år. Han har många års erfarenhet av hantering av livsmedel och trivs mycket bra med sitt nya jobb.

– Det bästa är alla människor man träffar. Jag kommer alltid bra överens med alla.

Mamma Sisko skrattar till lite.

– Han är specialist med gamlingar. Det var han redan som liten, säger hon.

Diskussionen mellan de tre kollegorna sätter i gång på riktigt när de börja prata om vilka rätter på menyn som är populärast. Det går bra för chokladbollarna och de har vid olika tillfällen fått höra att de har stans bästa pannkakor.

– Vi har ett par som åker hit från Virsbo varje gång vi har pannkakor, säger Sisko.

Varje dag har de ungefär 100 gäster och många av dem är stammisar.

För Sisko, Monica och Jani är gästerna som en andra familj.

– Om någon avviker från sina rutiner så märker vi det, säger Monica.

Sisko håller med och säger att om hon någonsin skulle byta jobb så skulle hon vilja jobba med att ta hand om äldre. Men just nu är ett nytt jobb inte aktuellt.

– Jag älskar det här jobbet. Det är som mitt andra hem.

Mycket att göra. Monica säger att det är som att sköta ett stort hushåll. Hon berättar att det blir mycket disk.
Skratt och leenden. De tre kollegorna tar en kort paus innan det är dags att fortsätta med förberedelserna innan kunderna kommer.

Mer läsning

Annons