Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkdrömmen slog in för Conny

Conny Andersson drömde om att bli lastbilschaufför redan som liten och än har han inte tröttnat. Det händer att det blir en tur till garaget även lediga dagar. Men på lördag, när Conny fyller 50, då blir det bara festligheter.

Annons
Jobb  och hobby. Conny Andersson kör timmerbil och drömde redan som liten om att bli lastbilschaufför. Än har han inte tröttnat och är glad varje dag han får gå till jobbet. Foto: Veronica Bäcklin

– Det var en sorgens dag för mig, säger Conny Andersson.

Han pratar om dagen då hans pappa bestämde sig för att sluta köra lastbil, något tioårige Conny inte alls gillade.

Men det dröjde inte länge innan han satt i förarhytten igen. Granne med hans mormor och morfars gård i Sala bodde en åkare, som han blygt frågade om han fick åka med. Och det fick han.

– När lärarna frågade vad jag gjort under sommarlovet var svaret alltid att jag åkt timmerbil.

Conny funderade även på att jobba inom jordbruk. En tanke väcktes om att gå lantbruksskola i Sala efter högstadiet på Risbroskolan. Men betygen räckte inte riktigt för den skoltrötte Conny och han valde i stället verkstadsteknisk linje, inriktning järnbruk.

– Det var nog min räddning. Jag är mer praktisk.

Han fick jobb direkt, men efter ett par år kom beskedet att stålverket skulle läggas ner och Conny blev uppsagd. Via Amu, arbetsmarknadsutbildning, fick han ta lastbilskort, och snart fick han jobb som chaufför. Och han ha inte ens övervägt att lämna yrket sedan dess. På lördag fyller Conny 50 år.

– Usch ja, jag våndas lite för att bli äldre. Jag skulle vilja stoppa tiden. Men jag skulle inte vilja gå tillbaka och vara killen som står här heller, säger Conny och pekar på ett urklipp från Fagersta-Posten från när han var 18 år.

Artikeln handlade om när han och klasskamraterna slutade skolan 1984 och alla var garanterade jobb. Då var han blyg och osäker, men det har gått över med åren och nu är han trygg med de erfarenheter han har.

– Tänk om jag känt så här när jag va sådär 20-25 år.

Åldersnoja eller ej, 50-årsdagen ska firas, större än han någonsin firat sin födelsedag förut. Vänner och släkt ska samlas hemma hos Connys föräldrar i Sala där det är bättre plats än i lägenheten hemma i Norberg.

– Jag hade först tänkt att ta det lugnt med de närmast sörjande. Men jag har märkt att min sambo kokar ihop något. Det blir lite grillning och att ha det mysigt, säger Conny, och säger att det nog blir väldigt trevligt att fylla 50 år.

Conny bor i dag i Norberg, men är uppväxt i Fagersta. Kanske blir det Fagersta igen. Men inte i hus, han är ingen händig människa. En ledig dag ägnas hellre åt att ta en tur till garaget och pyssla lite med lastbilen innan han umgås med familjen.

Tack vare sambon Urai har han också börjat se fram emot semester. Hon kommer från Thailand och fyra veckor där väntar i sommar.

– Vi var där förra sommaren också och det ändrade hur jag ser på världen. Tidigare hade jag knappt varit utanför länsgränsen, jag vill absolut inte bo i någon storstad. Det blev en liten kulturkrock. Vi gnäller för så mycket småsaker i Sverige.

Fler födelsedagsfirare:

Hon drömmer om att bilda familj och skriva böcker

Shirley hittade till dansen i Fagersta

Nya erfarenheter väntar för Alaa som fyller 30

Matti vill hellre jobba med händerna än att köra bil

Trivs. Att få följa årstiderna i naturen är bland det bästa Conny vet med sitt jobb. På lördag fyller han 50 år och skulle gärna sitta bakom ratten i 20 år till.
Jag skulle vilja stoppa tiden. Conny Andersson

Mer läsning

Annons