Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reglerna ändrades efter studentolyckan i Fagersta

Det som skulle ha blivit en högtidsdag och ett glatt minne för livet förbyttes på ett ögonblick till kaos när studentvagnen välte och ungdomarna slog i asfalten. FP har träffat Fredrika Augustsson och Linda Jonsson som var med på vagnen.

Annons
Studentfirandet för avgångsklassen på vårdlinjen på Brinellskolan kom av sig när vagnen välte i kurvan in mot Knutsvägen. Bilister stannade och lyfte vagnen så att skadade kunde tas fram.

Det var en junidag för 22 år sedan som avgångsklassen från vårdlinjen på Brinellskolan i Fagersta hade inlett studentfirandet med att åka på en lövad vagn dragen av traktor.

Ekipaget åkte runt på stan under sång och skålande. På riksvägen stannade man för rött ljus innan färden skulle gå vidare mot vänster in på Knutsvägen.

Men trots att farten var låg välte vagnen i kurvan och blev liggande upp och ned. Vittnen har berättat att det var en fruktansvärd syn. Det hördes gråt och skrik från några av de skadade, medan andra låg tysta och orörliga.

Fredrika Augustsson låg fastklämd med kanten på vagnens ena kortsida tryckande mot bröstet. Lyckligtvis fanns en stenkant alldeles intill som höll upp vagnen en bit. Den gjorde så att Fredrika kom undan med en spricka i bröstbenet.

Linda Jonssons familj väntade på studentvagnen hemma i Sundbyberg, några hundra meter från olycksplatsen. De fick besked på telefon om olyckan.

Linda minns ingenting av händelsen, men andra har berättat att hon kastades av och slog huvudet hårt i asfalten.

Skallen spräcktes och av trycket från allt blod som forsade ut genom ena örat sköljdes hörselorganen bort.

– Men vi hade ändå änglavakt. Hade inte vagnen släppt från traktorn så hade vi ju släpats med och då hade olyckan fått mycket värre konsekvenser. Flera hade ju kunnat dö, menar Fredrika.

Direkt efter olyckan rusade folk ur sina bilar för att hjälpas åt med att lyfta vagnen så att de skadade kunde dras fram. De fördes till Fagersta lasarett som då hade akutmottagning och operationsavdelning.

Turligt nog hade de flesta klarat sig undan med lindriga skador som skrubbsår och blåmärken.

För Linda blev det en annorlunda sommar än vad hon tänkt sig. Hon skulle ta körkort, men blev fråntagen lämplighetsintyget på grund av skallskadan och hjärnskakningen.

– Jag kunde inte ens cykla på hela sommaren. Balansen var inte okej.

Först efter flera år fick hon ta körkort. Hörseln på ena örat är borta för alltid.

Numera tänker Fredrika och Linda aldrig på olyckan, som de påpekar orsakades av en feldoserad kurva i kombination med att de flesta på vagnen stod efter ena långsidan.

Efter ett flertal olyckor med studentvagnar i landet skärptes reglerna för vilka ekipage som får användas.

Mer läsning

Annons