Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland har nu siktet inställt mot nya mål

I över 20 år har han informerat Avestaborna om den lokala idrotten. I augusti lämnar Norbergsbördige Roland Bärtilsson pennan och skrivblocket på redaktionen för att gå vidare mot nya mål.

Annons
Skribent. Roland Bärtilsson har bland annat bidragit till skrifterna ”Avestaidrotten 100 år” och ”Masarna going for gold”. Minnen han lyfter fram som speciella förutom Masarnas SM-guld är även Mattias Ekströms första DTM-vinst och när Avesta-Brovallens damer gick upp i elitserien.Foto: Thimmy Mård

Sportsidorna i Avesta Tidning har länge varit prydda av Roland Bärtilssons namn, men intresset för sporten var något som föddes under barndomen i Kärrgruvan långt innan hans tid på Avesta Tidning.

– Min lärarinna sa i årskurs fem att ”du är en fackidiot”. Då var det bara idrott som gällde. Jag satt och fyllde i tider från OS och sådär, säger han leende och fortsätter.

– Idrotten har lagt grunden för allt som jag är i dag. Jag var väldigt blyg som ung. Men jag bestämde mig för att ta mig an ett fotbollslag som tränare när jag var 18, säger han och syftar på tiden med Norbergs AIF:s damjuniorer.

Roland fortsatte sin karriär med en tränarutbildning som kom att ta honom på resor världen runt.

– Jag har tränat på alla nivåer från Superettan till lägsta. Sedan har jag varit med i Svenska fotbollstränarförbundets styrelse. Där åkte jag runt på många olika symposier, säger han och nämner bland annat Buenos Aires i Argentina.

Han beskriver sig själv som en person som tycker om förändring och utmaningar. Även som lite av en ensamvarg.

– Jag har delat upp mitt liv i tioårsperioder. Sedan har jag velat ha nya utmaningar. Man utvecklas som person av att göra något nytt, säger han och berättar om att han förutom journalistiken ägnat sig åt att jobba som växlare på SJ, lärare, byråsekreterare och radiopratare. Journalistiken introducerades han för redan som 13 -åring.

– Jag började på Fagersta-Posten som frilansare. På den tiden fick man betalt per rad. Folk i Avesta ser mig som sportjournalist, men jag började som allmänreporter.

På Avesta Tidning har han jobbat i flera omgångar. Avestaidrotten beskriver han som unik i sitt slag.

– Jag har gjort mellan 20 och 25 år på AT. Som journalist överhuvudtaget har jag träffat så oerhört många spännande människor. Det är det mest fascinerande med yrket.

Från de åren är det framför allt några minnen han lyfter fram som speciella.

– Det är naturligtvis först Masarnas SM-guld/Tony Rickardsson. Jag fick vara med på många av hans resor och var där när han fick Jerringpriset.

Den 31 augusti lämnar han tjänsten som sportjournalist och fortsätter mot nya mål.

– Det känns bra. Jag har så många drömmar kvar och känner att det är ett avstamp mot något nytt.

Han förklarar att det inte är klart vad han nu ska ägna sig åt. Han planerar dock en flytt från Avesta.

– Det ingår i att jag vill förnya mig. 61 är ingen ålder.

– Jag skriver bland annat konstböcker och det tänker jag fortsätta med. Sedan har jag lite intressanta förfrågningar om jobb som fotbollstränare, säger han och ler.

Skribent. Roland tycker bland annat om att skriva böcker. Han visar boken ”BG. Karlsson – Konstnär till sist”.
Annons