Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumänska flyktingar gifte sig i Färna bruk efter kriget

Under andra världskriget hamnade Bernhard Teslers föräldrar i olika koncentrations läger. Efter krigets slut hamnade de båda i ett rehabiliteringsläger i Färna.

Annons
Fria från koncentrationslägren. På översta raden, mellan mannen i hatt och kvinnan i ljus rock står Bernhards mamma Margit (fjärde från vänster). Hennes blivande man,  Marcus, står längst ut till höger i mittenraden. Klädd i ljus rock och ljus hatt.

I år är det 70 år sedan andra världskriget tog slut. Det var först då som omvärlden fick inblick i vad som faktiskt hade hänt i koncentrationslägren.

De som fritogs från koncentrationslägren hamnade i rehabiliteringsläger. Bland annat i Sverige.

I Färna fanns ett sådant läger. Där träffades Margit och Marcus. Två rumänska judar som överlevt olika koncentrationsläger. Margit och Marcus var Bernhard Teslers föräldrar.

Men det var inte bara tur att hans föräldrar hamnade i samma läger.

– Jag tror att pappa ville hamna i samma läger som mamma, säger Bernhard.

Föräldrarna kommer båda från Rumänien, från två grannbyar. Mammans familj hade en livsmedelsaffär, i vilken faderns familj brukade handla.

– Pappa kände till mammas familj i alla fall eftersom de hade den här butiken. Sen är det tveksamt om mamma kände till pappas familj, säger Bernhard.

Pappan refererade ofta till en dröm han haft där mamman och hennes familj förekom. En vän menade att det betydde att de skulle gifta sig.

Mindre än ett år efter att de hade gift sig föddes Bernhard. Via Eskilstuna hamnade sedan familjen i Stockholm där Bernhards lillasyster föddes.

Under sin uppväxt har Bernhard fått höra en del om sina föräldrars tid i koncentrationsläger men det är först i vuxen ålder som han börjat gå i deras fotspår.

– Jag såg en dokumentär om Färna bruk och kände igen omgivningen från bilder jag sett på mina föräldrar.

Han började söka runt på internet och kom över bilden ovan.

– Jag såg pappa direkt. Sen fick jag leta lite innan jag såg mamma.

Förutom besöket i Färna har han också varit i Rumänien och gjort korta besök i föräldrarnas byar.

– När jag blivit äldre har intresset för deras ursprung blivit större.

I juli besökte Bernhard själv Färna bruk för första gången.

– För mig handlar det mycket om att förstå dem och deras liv. Dels hemtrakterna i Rumänien men också hur de levt i Sverige på olika orter, som Färna där de träffades.

Hans sambo Anita fyller i:

– Det är att sätt att få ihop sin egen historia. Det tror jag att alla människor känner, ju äldre man blir. Man vill få ihop sin historia.

– Det är framförallt området. Här har de gått omkring, här har de träffats, här har de varit kära eller tyckt om varandra och tytt sig till varandra. Jag vet att för mamma betydde det jättemycket när hon träffade pappa eftersom hon hade förlorat hela sin familj, säger Bernhard.

På besök. Bernhard Tesler besökte själv Färna bruk för första gången i juli.

Mer läsning

Annons