Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lever August Brinell kvar i Fagersta i dag

August Brinell har fått ge namn åt gymnasieskolan, centrumtorget och en väg i Fagersta. Dagens tillbakablick handlar om den berömde och storsnusande stålmannen som bodde i Fagersta i drygt 20 år.

Annons
Berömt namn. Gymnasieskolan i Fagersta är döpt efter den framgångsrike järn- och stålforskaren.

fagersta. Johan August Brinell föddes 1849 i Bringetofta socken i Nässjö. Hans far ville att den unge sonen skulle stanna och ta över gården. Men August var envis och krävde att få studera. Efter Jönköpings läroverk läste han på tekniska elementarskolan i Borås.

1880 gifte sig August Brinell med Selma Nilson och bosatte sig i Lesjöfors. Två år senare värvades den lovande ingenjören till Fagersta bruk.

Snart visade det sig att August Brinell var en topprekrytering. Han tog hela tiden initiativ till utvecklingsarbete. Den driftige Brinell lyckades fördubbla produktionen och hans chefsegenskaper skulle få dagens ledarcoacher att häpna. Han fick folk att tycka arbetet var roligt och stimulerande även om det många gånger var slitsamt och tungt.

Vid sidan av de långa arbetsdagarna på bruket skrev August Brinell forskaruppsatser. Efter bara några år i Fagersta publicerades hans arbete om stålets texturförändringar under uppvärmning och avkylning. Uppsatsen översattes till mer än 20 språk och anses vara en mycket viktig milstolpe i stålframställningens historia.

Vid världsutställningen i Paris år 1900 redovisade Brinell flera forskningsresultat som väckte stor uppmärksamhet och beundran.

Mest känd är August Brinell för att ha uppfunnit metoden att bestämma fasta kroppars hårdhet. Provningen görs genom att en härdad stålkula med viss hårdhet och viss storlek under ett givet tryck pressas mot det material som ska undersökas. Diametern hos intrycket blir då ett mått på hårdheten. Ju hårdare material desto mindre diameter. Det namn som används i hela världen på det hårdhetstal som bestäms på detta sätt är Brinelltal.

Fagerstabon och fembarnsfadern August Brinell blev världsberömd och fick en mängd priser och utmärkelser. Det allra finaste var Hederslegionens riddarkors, som han fick ta emot av Frankrikes president.

Han blev ledamot av Kungliga vetenskapsakademin och den mässa som Kungliga tekniska högskolan fortfarande anordnar varje år tillsammans med Jernkontoret kallas Brinelldagarna.

Efter de 21 åren i Fagersta arbetade August Brinell i elva år på Jernkontoret i Stockholm innan han flyttade hem till Nässjö.

August Brinell hade en last. Han var en riktig storsnusare och höll sig med en egen snusbetjänt.

Johan August Brinell dog den 17 november 1925, 76 år gammal.

Ungt torg med gammalt namn. Brinelltorget har fått sitt namn efter August Brinell som levde i Fagersta för över hundra år sedan. Foto: Ola WahlstenEn stålman. Johan August Brinells minne lever vidare i Fagersta.
Annons