Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så slipper ni julbråken

Julen kan lätt bli en högtid fylld av konflikter och gräl men med hjälp av en konfliktstrategi får ni lättare en fröjdefull jul menar relationsrådgivaren.

Annons

En harmonisk jul med barn vars ögon tindrar och övriga familjemedlemmar som kramas och säger snälla saker till varandra är tyvärr inte en realitet för alla. När Sveriges största familjesajt Familjeliv.se frågade sina medlemmar om hur deras jular brukar vara svarar nästan 30 procent att de har konflikter på julen.

-Vi har egentligen väldigt trevlig på julen, men jag och min pappa går alltid varandra på nerverna efter ett tag. Det är ingens fel utan det bara är så, berättar medlemmen som på sajten kallar sig ”ZandraJ”.

Signaturen ”Onessan” har fått sina jular lugna och utan konflikter efter att hon och maken dragit ner på tempot.

-Vi handlar alla klappar i förskott och har inget överdrivet pyntande. Oftast så firar vi julafton själva med barnen och gör inte tjugo olika maträtter. Men så lärde vi också den hårda vägen efter en hemsk julafton med min släkt där allt skulle stressas från deras sida, skriver medlemmen ”Onessan”.

Tommy Waad är familjeterapeut och får ibland hjälpa förtvivlade par innan och efter jul. Han tror att konflikterna med släkten ofta beror på att man har olika förväntningar inför julen.

- Vissa i familjen kanske vill ta det lugnt och läsa böcker medans andra vill ha en festlig jul med massor av aktiviteter, säger Tommy Waad.

Hans bästa tips är att göra upp en gemensam strategi för hur familjen ska hantera eventuella konflikter.

- Brukar farmor säga att julskinkan var bättre förr när hon gjorde den? Brukar svågern göra dig galen med alla sina frågor? Om ni har förebrett en plan hur ni ska reagera i alla jobbiga situationer blir det lättare att fira jul utan konflikter, säger Tommy Waad.

Planen ska hjälpa er att reda ut jobbiga situationer utan bråk. Ett bra sätt är att avbryta eller försöka ändra spår när det blir för jobbigt.

-Ställer någon för många detaljerade frågor, ställ en motfråga och byt ämne. När du känner att du inte står ut längre är det smart att bryta av och gör något annat som att koka kaffe eller prata med barnen, säger Tommy Waad.

Det enklaste sättet att undvika bråk är att acceptera sina släktingar som de är och inte ha för höga förväntningar inför julen. Enligt Tommy Waad är det lätt att man blir besviken för att man drömmer om den perfekta relationen med sina släktingar.

- Skapa den relation som är möjlig med släktingarna, inte den som är önskvärd, säger Tommy Waad.

Tommy Waads tips för en konfliktfri jul

- Prata igenom hela julafton och planera innan. Bestäm vem som ska göra vad och hur det ska gå till. Då slipper ni många konflikter.

- Prata om kritiska punkter under dagen, till exempel när ni ska åka hemifrån och vem som ska göra vad. Fundera också över hur ni ska göra för att undvika bråk när någon eventuellt säger något elakt om det brukar hända när släkten träffas.

- Ge varandra små tecken av uppskattning. Kramas, le och visa uppskattning för då blir stämningen bättre och många gräl förebyggs.

Annons