Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samuel delar rum med både snokar och boaorm

Djur har alltid varit ett stort intresse för Samuel Forsell, men att det skulle bli just ormar han fastnade mest för hade han inte väntat sig.

Annons
Rumskompis. Strålsnokarna som bor ett terrarium i Samuels rum är ofarliga men snabba, så Samuel övar på att läsa av dem och att själv vara snabb i reaktionen. Bra inför att senare skaffa giftorm, tycker Samuel. I dag har han också bland annat boaormar, en anakonda och pytonormar. Foto: Veronica Svensson

Det är varmt i Samuels rum i huset i Fagersta. Men det är inte Samuel som är frusen, utan ormarna som trivs i värmen. Hälften av tonårsrummet upptas av terrarier där några av Samuels ormar bor. En del har fått flytta ned i källaren för att Samuel själv ska få plats. 18 stycken har han just nu, den senaste var en busksnok som han fick som julklapp.

Intresset för ormar tog fart för cirka 2,5 år sedan.

– En kompis började prata om att han ville skaffa orm, vilket han aldrig gjorde. Men jag blev intresserad och gjorde det, säger Samuel.

Den första var en majsorm. Ganska snart ville Samuel ha fler.

– Då blev det en kungsboa. De är väldigt vanliga, snälla och lugna, säger Samuel och visar stora, brunspräckliga ormar som ligger hopslingrade bland växterna.

Ormarna är en hobby, mer än husdjur.

– De klarar sig själva och mår också kanske bäst av att få vara i fred. Man matar och gör ordning med pinnar och växter, de är ganska lättskötta, tycker Samuel.

Husdjur är snarare hans papegoja som är social och nyfiket tittar på när Samuel visar runt bland terrarierna. Det märks att Samuel tycker mycket om sin hobby, han berättar entusiastiskt och säger att han spenderar mer tid med ormarna än de egentligen kräver, som att han inreder terrarierna med levande växter. Han pratar också mycket om vikten av kunskap. Själv lär han sig genom att vara med i en herpetologisk förening, åker på mässor och får hjälp av en mentor, en erfaren ormägare. Och så läser han mycket på internet.

– Men där finns också mycket som är fel.

I framtiden är drömmen att även kunna ha giftormar, som en skallerorm eller en kobra. Men att ha giftormar är inget man har som nybörjare. Samuel pratar återigen om vikten av kunskap, att man måste veta vad man gör, och gör en liknelse med att hålla på med el.

– Om du eller jag skulle börja pilla är det farligt. Men är man elektriker har man utbildning och vet vad man gör, då är det som vilken dag på jobbet som helst.

Samuel öppnar ett terrarium längst in i rummet, där två strålsnokar bor.

– De är ofarliga men snabba, så jag övar på hur man hanterar giftorm på de här. Lär mig att läsa av dem och öva upp min reaktion, berättar han, och visar hur man tar upp dem med en krok.

Har du blivit biten någon gång?

– Ja, men då har jag gjort något misstag. Stuckit in handen när de trott att de ska få mat till exempel.

– Och jag har blivit biten av min papegoja också.

En favorit. En av Samuels favoriter är hans gröna trädpyton. Ormarna matas med kyckling, råttor eller möss.

Mer läsning

Annons