Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shirley hittade till dansen i Fagersta

Shirley Harthey Ubilla fångades tidigt av dansens kraft. Första dansstegen togs i Fagersta och nu står hon på de stora scenerna. Med hjälp av streetdance är hon inte rädd att ta plats och utmana samhällets normer.

Annons
Lever sin dröm. Shirley Harthey Ubilla dansar både själv och undervisar andra. På Karlstads universitet  jobbar hon som adjunkt i dans, i street,  och tycker det är häftigt att street fått sådant genomslag.

Var börjar man berätta, om någon som hunnit med så mycket i danskarriären och livet innan hon ens fyllt 30? Det gör hon visserligen på måndag, men ingen åldersnoja är i sikte. Hon är precis där hon vill vara.

– Jag känner mig snarare väldigt nöjd att få fylla 30 och göra det jag vill. Jag är lycklig. Jag undrar var jag kommer vara när jag är 40.

Men vi backar bakåt. Från 30-årsdagen som ska firas ihop med flickvännen och middag i Karlstad på måndag, och fest i Stockholm nästa helg, till hur hon som tvååring flyttade till Fagersta med familjen från Chile. Till hur familjen rotade sig och upplevde både hjälpsamhet och rasism. Och till hur sexåriga Shirley hittade kärleken till dansen, en kärlek som bara växt och är en stor del av hennes liv i dag. Det var i föreningen Fagerbuggarna allt började.

– Bugg var egentligen tråkigast. Det sociala var roligt, jag la mest fokus på att få partnern att skratta. Men så fort det startade en kurs i en ny stil anmälde jag mig. Showdance gillade jag bäst.

Showdance hade många inslag av street, har Shirley insett i efterhand. För nu är kunskaperna i dans stora, genom egna dansjobb, utbildning och erfarenhet av att undervisa. I gymnasiet pendlade hon till Västerås och gick dansinriktning, och därefter började hon undervisa på kulturskolan i Fagersta, snart även i Eskilstuna.

– Jag hade tidigt en dröm om att ”hålla på med dans”. Det första steget var att önska att jag skulle få undervisa. Men jag hade inte direkt koll på dansbranschen för att vara mer konkret än så.

Hon fastnade direkt för street, ett paraplybegrepp för stilar som hiphop och break, förklarar hon.

Se mer: TV: Ser Shirley dansa med sina studenter

Varför just street?

– För musiken. Och det stämde in på den jag var. Som många unga jämförde jag mig med andra. Varför såg jag annorlunda ut? I hiphop var det coolt att kunna flera språk och se ut som jag, och det gavs utrymme för att berätta om att känna sig svensk och chilensk. Så det var en kombination av musik, identitet och att jag alltid tyckt om att göra egna danser.

Shirley pratar om den erfarenhet hon har, av att komma från en bruksort, vara arbetarklass, tjej, lesbisk och ha utländsk bakgrund. Att hon tidigare upplevde detta som svårt och negativt, men som hon i dag framhäver som positivt. Styrkor och erfarenheter.

– Och jag vill inspirera andra att följa sina drömmar. Visa att det går att göra det man vill, oavsett vad man har för bakgrund.

Hon fortsatte att utbilda sig, på Åsa folkhögskola, och sedan tog hon kandidatexamen i danspedagogik och en master i koreografi vid Dans- och cirkushögskolan i Stockholm. Hon jobbar i dag som universitetsadjunkt i dans, street, på Karlstads universitet, är ledamot i Riksteaterns konstnärliga råd, och frilansar som dansare, bland annat i gruppen Juck. Shirley har stort intresse för hur dansen används politiskt.

– Kroppen är alltid politik, anser jag. Vi tillskriver människor egenskaper utifrån fördomar. Det förväntas vissa saker av mig bara för att jag är kvinna. Dansmässigt är det politik att jag valt street, som inte har samma status som exempelvis balett.

Grundvärderingen i gruppen Juck är att utforska och vidga perspektivet kring femininitet och genus. Uppmärksamheten kring gruppen tog fart efter att de gjort en you-tubevideo som setts över 100 000 gånger.

– Vi hade en idé men inget färdigt mål. Vi hade hittat rörelsen, juckandet. Som kvinna upplever jag att rörelsen är lite generande men ger också kraft. Utifrån det kände vi att vi hade något speciellt på gång.

Läs mer om Juck

Gruppen har fått många jobb i Sverige och Europa. De dansade bland annat i årets Melodifestival med Swingfly och Helena Gutarra, och Shirley har fått jobba med sina idoler som Beatrice Eli, Silvana Imam och Cleo.

– Nästa år kommer våra scenkläder finnas med på Scenkonstmuseet i Stockholm. Vi har donerat en av våra kostymer, otvättad. Det känns helt otroligt.

Se också: genrepet inför Melodifestivalen

Instruerar. När FP träffar Shirley på Karlstads universitet ska det spelas in en reklamfilm för dansprogrammen.
Repetition. Shirley repeterar koreografin med sina studenter innan det är dags för filminspelning.
Kroppen är alltid politik, anser jag. Shirley Harthey Ubilla
På scen. Shirley står ofta själv på scenen också, och hon  är medlem i dansgruppen Juck. Foto: Linus Enlund

Shirley Harthey Ubilla

Aktuell: Blir 30 år 30 maj.

Bor: Stockholm, uppväxt i Fagersta.

Familj: Mamma Bella, pappa Guillermo, syskonen Chico, William och Sara, sambon Hanna.

Gör: Frilansar som dansare, bland annat med gruppen Juck. Arbetar som universitetsadjunkt i dans på Karlstads universitet.

På gång: Turné med Juck i höst. Koreograf för projektet ”Drömsommarjobbet” där unga i Värmland får prova att arbeta som dansare.

Intressen: Dans. Vänner. Gå ut i skogen. Åka till New York och gå på klubb.

Annons