Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktingens dagböcker har inspirerat Arne Stråby

Arne Stråby berättar om livet kring en möbelaffär och folkrörelsernas framväxt i Västanfors i en nyutkommen bok.

Annons
Arne Stråbys bok om livet i socknen i början av 1900-talet finns att köpa på hembygdsgården.

I Fagersta och Västanfors handlar om hur det var att leva i det delade samhället från tiden kring år 1900 och fram till 1940-talet.

Arne Stråby har lagt ned ett omfattande arbete med att ta reda på hur människor hade det för över hundra år sedan genom att läsa gamla tidningsartiklar och mötesprotokoll.

En viktig hjälp har han haft i en släktings efterlämnade dagböcker.

– Den första inspirationen till att intressera mig för historien och folkrörelserna fick jag av att läsa i Anna Petterssons dagböcker. Hon var min mammas moster, och vi hade alltid goda kontakter med släkten i Västanfors, säger Arne Stråby.

Anna var gift med snickaren och möbelhandlaren Ludvig Pettersson som 1904 startade den möbelfirma som fortfarande drivs i släktens regi.

Stråby berättar hur den unge Ludvig byggde upp sin firma från grunden med att tillverka möbler som han sålde. Han lånade sin fars häst och vagn för att leverera till kunder runt om i byarna.

Paret hade fyra barn och ett femte på väg och framtiden såg ljus ut efter att första världskriget var över. Men lyckan skulle förbytas i sorg.

Hösten 1918 kom Spanska sjukan till Västanfors och skördade många offer. Ludvig Pettersson var ett av dem.

Hustrun Anna fick ensam ta hand om och fostra fem barn.

De äldsta barnen, Göte och Svea, hade som tur var arbetat extra i möbelaffären och bestämde sig för att driva den vidare trots att de var mycket unga då fadern dog.

Arne Stråby berättar om flera intressanta människoöden. Självfallet har Malla Löwenhjelm fått ett kapitel, storkändis som hon var som överklassdam vid Västanfors herrgård.

Han redogör också engagerat för nykterhetsrörelsens stora uppsving och om livet kring Sveasalongen, liksom om arbetarnas engagemang i den framväxande fackföreningsrörelsen.

Ett av många intressanta kapitel är det om när Västanfors fick sin första Konsumbutik. Det var några godtemplare som tyckte att det borde finnas ett alternativ till brukshandeln uppe i Fagersta.

De bildade en andelsförening och började sälja sina varor i all enkelhet i vedbodar samt vid tågstationen.

1905 kunde de bygga en liten lokal för 300 kronor. Till en början höll de öppet två kvällar i veckan. Försäljningen gick bra och redan efter några år kunde ”kooperativa föreningen framtiden” expandera kraftigt.

Stråbys bok är en intressant skildring inte bara av enskilda människor, utan även om hur brukspatronernas långvariga herravälde över Västanfors och Fagersta bröts och successivt ersattes av ett modernt demokratiskt samhälle.

Överklassdam. Malla Löwenhjelm som ung.
Möbelhandlarfamilj. Ludvig Pettersson med hustrun Anna och barnen Svea, Karin, Bengt och Göte.

Mer läsning

Annons