Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofi hjälper hundar som har ont

Sofi Wester älskar djur och tycker att de förtjänar samma lyx och behandling som människor. Yrket som hundmassör ger henne chansen att skämma bort de små liven.

Annons
Kompisar. Sofi Wester och hunden Ådi gör sig klara för att påbörja en massage.

I somras blev Sofi, som bor i Åvestbo, klar med sin utbildning och blev diplomerad hundmassör. Utbildningen görs i fyra steg och inkluderar 80 timmar praktik.

– I början hade jag fullt upp med var jag skulle ha händerna, men nu flyter det bara på, säger Sofi med ett leende.

24-åriga Sofi har alltid varit intresserad av både djur och massage. Hon berättar att hon redan som tioåring fick upp ögonen för massage när de hade det på schemat i skolan.

För snart två år sedan satt hon sig vid datorn för att se om det var möjligt att kombinera sina två intressen och hittade utbildningen.

– Då kände jag att det här måste jag göra!

Hon anmälde sig till kursen på Axelssons animal massage school i Stockholm. Med sig på lektionerna hade hon sin hund Ådi som nu har vant sig vid massagen.

– Han har börjat bli lite massagejunkie. Det räcker med att jag sätter mig så kommer han, säger Sofi.

När Sofi tar fram mattan som hon använder när hon masserar lägger sig den engelska cockerspanieln Ådi snabbt och snällt ner för att bli ompysslad.

Sofis familj hade hund när hon var liten men 3,5 år gamla Ådi är hennes första egna hund.

Ådi älskar att bli masserad, men det är inte alltid så enkelt. Vissa hundar har svårt att ligga still och vill springa iväg. För Sofi är det viktigt att hunden inte känner sig tvingad och därför tycker hon inte om att ha de kopplade eller fasthållna när de blir masserade.

Hon förklarar att massage på hundar fungerar ungefär likadant som på människor. Det handlar inte bara om att det ska vara en extra lyx för hunden utan det är en typ av behandling som behandlar allt från spänningar, muskel- och ledvärk till nervositet.

– Det hjälper hundarna att komma ner i varv. De måste lära sig lugnet. Det är lika viktigt för dem som för oss.

Sofi säger att många hundar har problem utan att ägarna vet om det. Tack vare utbildningen har hon lärt sig att se och känna när hundarna har ont. Ofta kan hon hjälpa dem med massage, men andra gånger får hon hänvisa vidare till veterinär.

När Sofi gjorde utbildningen masserade hon sin systers hund och märkte då att den hade en muskelinflammation. Efter ett veterinärbesök fick hunden antibiotika och blev sedan bättre.

– Det är så häftigt när det blir såna klockrena fall!

I dag jobbar Sofi på Ica Fontänen, ett jobb hon trivs med, men hon känner att hon vill göra något mer.

Än så länge gör Sofi hembesök i och runtomkring Fagersta, och hon håller just nu på att installera sig i sin klinik i Ludvika.

I framtiden vill hon samverka med en veterinär.

Leker. Ådi och Sofi tar en promenad på gräsmattan.
Massage. Ådi får massage av Sofi. Trots att Sofi har ett massagebord så föredrar Ådu att ligga på mattan.
Ådi. Ådi är en engelsk cockerspaniel.
Han har börjat bli lite massagejunkie. Det räcker med att jag sätter mig så kommer han. Sofi Wester

Mer läsning

Annons