Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stigs intresse för snickeri inspirerade till en hel häst

Det började med en gammal vagn och slutade med ett helt ekipage. Skinnskattebergsbon Stig Persson har skapat något i hästväg.

Annons

Skinnskatteberg. Trädgårdstomtar i all ära, men på Stig Perssons tomt står en stor och ganska annorlunda trädgårdsskulptur - nämligen en häst.

Stig Persson har i större delen av sitt arbetsliv kört entreprenadmaskiner och då främst som grävmaskin, ett yrke som tagit honom runt på många olika platser runt om i landet. Nu är han pensionär sedan två år tillbaka och ägnar gärna tid åt att bygga och fixa på huset och tomten. Det är också intresset för just snickeri och bygge som ligger bakom den ovanliga trädgårdsprydnaden i hans trädgård.

– Hela idén startade med att vi tog hand om en gammal hästvagn för två-tre år sedan som jag planerade att ställa i trädgården. Man ser ju ibland att folk ställer upp vagnar på tomten och planterar blommor och liknande i dem, men de håller inte någon längre tid när de står ute i väder och vind och inte blir omhändertagna. Så jag började med att renovera och måla den och byggde sedan att tak för att skydda den, berättar Stig.

När vagnen var klar började han fundera på nästa projekt och då kläcktes snart idén om att bygga en tillhörande häst till vagnen. Den fick inte bli för stor eftersom den skulle passa till vagnen, så Stig byggde den i samma mått som en islandshäst, cirka 140 centimeter i mankhöjd.

– Jag ville göra den så lätt som möjligt eftersom jag byggde den i garaget och ville kunna ta ut den när den blev klar, säger han.

Stommen är av trä och sedan har Stig använt sig av bland annat frigolit, fiberduk och en speciell plastfärg för båtar för att få fram resultatet. Ögonen är ett par glaskulor och öronen är, kreativt nog, gjorda av ett par skor.

Hästbygget tog ungefär ett år, men med en längre paus under vintern.

– Ja den fick vila på vintern, det blev så kallt i garaget. Sen tror jag det är bra att man får stanna upp och fundera emellanåt och komma på nya lösningar på det man bygger.

När hästen blev klar fick han flytta ut i trädgården och spännas för vid vagnen. Där står han under ett tak för att inte skadas av regn och rusk och har skapat en del reaktioner där den står och tittar ut mot vägen.

Som liten brukade Stig få åka häst och vagn med sin storebror vars arbete var att köra i skogen. Han tyckte det var väldigt kul att åka med och lärde sig hur man tar på sele och spänner för hästen vid vagnen.

Tror du att det kan ha inspirerat häst- och vagnbygget?

– Det tror jag nog att det kan ha att göra med, säger Stig.

Han har även sysslat med andra byggprojekt hemma i garaget, bland annat gärdsgårdar, en barnstol i björk och ett robust matbord till köket. I trädgården syns resultatet av vad kreativitet och en spiraltrappa kan skapa, nämligen en unik prydnad med fågelbad.

– När jag körde grävmaskin och det gamla polishuset i Skinnskatteberg skulle rivas fick jag med mig spiraltrappan hem. Då visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med den utan den har varit liggande i flera år. Och så kom jag på den här idén en dag, berättar Stig och visar de två prydnaderna. Det finns också en tredje del av trappan och den har hans dotter Anna fått och har uppställd i sin egen trädgård.

Nu återstår egentligen bara en detalj bland trädgårdens prydnader,

– Nästa projekt blir att göra en tillhörande kusk till hästens vagn, säger Stig och skrattar.

Mer läsning

Annons