Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina är en av dem som ger mer än vad hon tar

Inga-Stina Hesselius har varit engagerad i Röda Korsets verksamhet i tolv år. När hon vann 40 000 kronor på lotteri gav hon bort hälften till bättre behövande.

Annons
Engagerad. Inga-Stina Hesselius syr förkläden av begagnade gardiner och dukar till second hand-butiken och bakar kakor till Café Resedan.

Eldsjälen från Norberg gjorde sitt sista uppdrag för kommunfullmäktige i december förra året.

– Jag ville lämna över till de yngre, det är bättre att kliva av än att sitta där och bli gaggig, säger Inga-Stina Hesselius och skrattar.

Inga-Stina har alltid varit engagerad i frågor som berör. När hon först började sin politiska karriär var det barnomsorgen som hon värnade om. Innan hon gick i pension var det äldreomsorgen. Nu är det välgörenhet som är hennes hjärtefråga.

– Det är många nyanlända flyktingar som kommer till oss. De har ingenting med sig till Sverige förutom de kläder de har på sig. Under vinterhalvåret behöver de skor och varmare kläder, säger hon.

Inga-Stina syr bland annat förkläden av gamla gardiner och dukar.

– Vi är för bortskämda här i Sverige. Vi har alla, för det mesta husrum och kläder.

Hon tycker att det är förfärligt att saker som fortfarande fungerar slängs bort.

– Om man har en vinterjacka som det inte är något fel på, varför ska man då slänga bort den när man kan ge den till någon som behöver den, säger Inga-Stina.

Hon fortsätter:

– Nere på returen gör det nästan ont i hjärtat när jag ser hur mycket som kastas bort, saker som egentligen kan användas igen.

Inga-Stina bakar även kakor till Café Resedan.

– Jag lägger ned mycket tid. Men det är värt det. Man får så mycket tillbaka när man hjälper andra. Det är tillfredsställande.

Vad tycker din sambo om att du lägger ned så mycket tid på att hjälpa andra?

– Hon har själv varit aktiv i Röda korset men nu har åldern gjort att hon har trappat ned. Men ibland tycker hon nog att jag är borta för mycket, skrattar hon.

När Inga-Stina pratar om nyanlända flyktingar, som kommer till Sverige utan extrakläder, kommer hon även in på branden som hotade Norberg i somras.

– Då tyckte jag hemskt synd om dem. De kom in i affären och var väldigt rädda och oroliga. De har redan flytt från sina hem en gång och så riskerade de att få göra det igen.

Hon fortsätter:

– De kommer hit utan kläder, de kan inte språket och har fått lämna sina hem. Det kan inte vara lätt. Jag tror inte att man lämnar sitt hem om det inte är absolut nödvändigt.

Men Inga-Stina Hesselius är en av dem som inte bara tycker, utan hon agerar också. Därför ger hon så mycket av sin tid till den goda sakens skull.

– Jag tror att Röda korset känns tryggt för dem som kommer in till oss. Det finns i hela världen och det förknippas med trygghet, säger Inga-Stina Hesselius.

Idérik och givmild. Inga-Stina Hesselius tycker att det är tillfredsställande att hjälpa andra.

Mer läsning

Annons