Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strikta regler gällde på kommunhemmet i Åvestbo

Åldringar, barn och psykiskt sjuka tvingades bo tillsammans och slita hårt för brödfödan. Och om de inte följde reglerna så bestraffades de.

Annons
Första ålderdomshemmet. Efter många år med fattigstugor, där samhällets gamla och utsatta levde under svåra förhållanden, stod det ståtliga kommunhemmet i Åvestbo klart 1911. De boende jobbade i hemmets jordbruk, bland annat.

Kommunhemmet i Åvestbo stod klart 1911. Det var den tidens lösning på problemen med människor som inte hade någon egen försörjning.

Fram till dess var det fattighus som gällde i Västanfors socken. Ett boende präglat av elände och misär. Kommunhemmet invigdes under pompa och ståt. Det var en så stor händelse att stora mängder Fagerstabor gick, cyklade, åkte hästskjuts eller båt ut till Åvestbo för att lyssna till kyrkoherde P O Södergren och kommunalnämndens ordförande C A Åhman som höll invigningstal.

I den fyra våningar höga byggnaden på Backgården inhystes åldringar, barn och även ”sinnessjuka” som benämningen var på den tiden.

Ordningsreglerna på kommunhemmet var omfattande och den som bröt mot föreståndarparets befallningar straffades.

När någon straffats var den stängt förbjudet att berätta om det. Gjorde någon det ändå så blev det ännu ett straff.

I ordningsreglerna stod att alla måste stiga upp senast klockan sex varje morgon för att arbeta.

”Ingen arbetsför må neka det arbete som anbefaller, eller under arbetet var liknöjd, lättjefull eller vårdslös, eller visa uppstudsighet eller tredska”, stod det i föreskrifterna.

Och reglerna uppmuntrade även till angiveri.

”Oordning, lättja eller laster anmäles genast till föreståndaren af den eller de som sådant bemärkt”, hette det.

Bland det som var strängt förbjudet nämns att gå in i byggnaden utan att torka av skorna, att snusa inomhus, att spotta på golvet, liksom att personer av olika kön vistades tillsammans på ett rum.

Straffen bestod mestadels av att den som gjort fel serverades mindre portioner mat och fick gå och lägga sig hungrig, samt indraget kaffe, snus eller piptobak.

Kom man på någon med att vara berusad så låstes den in.

Trots hårt arbete från tidig morgon till kväll på hemmets stora jordbruk så var det inga märkvärdiga maträtter som serverades. Frukosten bestod av välling och smörgås. Lunchen, som på den tiden kallades middag, var enkel husmanskost som sill och potatis och kvällsmålet var rågmjölsgröt och mjölk, utom på söndagar då det serverades havregrynsgröt.

På högtidsdagar firade man med risgrynsgröt och till eftermiddagskaffet blev det hembakat vetebröd.

Som mest bodde 25 barn på Backgården. I flera fall hade papporna lämnat den barnrika familjen när försörjningsbördan blev för stor och försvunnit spårlöst. Några var helt föräldralösa.

Även om barnen tvingades jobba på fritiden och hyrdes ut till gårdar i trakten för att hjälpa till med jordbruket, så fick de gå i skolan och slapp bo i kalla undantagsstugor och vara beroende av någon bondes godtycke.

De första tio åren fungerade relativt väl. Men brukskrisen på 1920-talet gjorde att fattigdomen blev stor i Fagerstatrakten. Omkring 400 bruksarbetare gick arbetslösa.

Även om det varit magert på matbordet tidigare så blev det ännu värre nu. Nöden var så stor att många barnfamiljer i samhället inte hade mat för dagen. Sjukstugan fick ta emot mängder av barn och vuxna som led av undernäring.

I en minnesskrift nämns att julen 1921 var den värsta sedan 1800-talet. Även kommunhemmet påverkades av nedgången i samhället, med matrestriktioner som följd.

”Det var den julafton som barnen grät sig till sömns, efter en måltid som i bästa fall bestod av mosad undermålig potatis, och en klick margarin på en brödbit. En jul utan julklappar och präglad av en hopplöshet intill det outhärdligas gräns.”

1918 stiftade riksdagen en lag som förbjöd att barn skulle bo på ålderdomshem. Det kom dock att dröja ända till 1925 innan Västanfors socken fick ett speciellt barnhem – Solbacka i Meling.

Mer läsning

Annons