Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante reste till Nepal för att hjälpa till

När Nepal drabbades av en gigantisk jordbävning kallades brandmannen Svante Nordström dit för att hjälpa till. ”Om de behöver mig kommer jag naturligtvis att hjälpa till.”

Annons
Svante Nordström är imponerad över hur snabbt människor i krissituationer anpassar sig. ”Mitt i all förödelse hördes sångröster. Människorna sjöng och spelade. Hur kunde det vara så? Det visade sig att en kvinna skulle bjudas in i en ny familj. Det var precis som ett bröllop. Människor är så otroligt bra på att hantera en krissituation”, säger Svante Nordström.

Vardagen har gått tillbaka till det normala för Svante Nordström, insatsledare på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

För ganska precis två veckor sedan kom han hem till Sverige efter en två veckor lång hjälpinsats i jordbävningsdrabbade Nepal.

– Eftersom att jag är med i MSB:s pool fick jag en förfrågan om jag var tillgänglig för insats, säger Svante Nordström.

MSB står för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Den har som uppgift att jobba förebyggande och hantera olyckor och kriser i samhället – både nationellt och internationellt.

Svante Nordström började att åka till katastrofområden i början av 2000-talet.

– Jag har varit iväg ända sedan 2004. Då var det tsunamin i Thailand, men jag hamnade på Sri Lanka. Det var väldigt drabbat. Jag var där i tre månader, berättar han.

Sedan dess har han hjälpt till i Pakistan, Darfur och var nära att flygas till Japan när landet drabbades av en tsunami 2011.

– Jag har alltid känt att det är en fantastisk känsla att få komma ned och känna att man kan påverka och göra något. Den känslan är enorm, säger Svante Nordström.

När hans grupp landade i Katmandu visste han inte vad som väntade.

– Man vet aldrig vad man möter. Jag målar alltid upp en bild som är större för att kunna hantera det när man väl kommer fram.

Det första intrycket för Svante Nordström var att förödelsen inte var särskilt stor jämfört med vad medierna rapporterat om, men det ändrade sig snabbt.

– Vi hamnade på ett ställe som heter Chautara. Då fick vi verkligen se hur omfattande det var. Vi såg hur husen rasat ihop.

Deras uppdrag var att hjälpa organisationen International Organization for Migration, IOM, att verka i området.

– Det är en organisation som ser till att det finns tak över huvudet för de drabbade och den vill motverka att människor ska behöva migrera från platsen de bor på. De vill att människorna är kvar och att hjälpen kommer till dem. Annars blir det problem på andra platser, förklarar Svante Nordström.

Trots att sådana här hjälpinsatser kan vara påfrestande både psykiskt och emotionellt skulle Svante Nordsström inte tveka att åka ut på fler räddningsinsatser.

– Jag skulle göra det i morgon igen. Man lär sig så mycket om sig själv och får andra perspektiv. Man ser vad man har och man ser också vad man kan förlora.

En kvinna letar i rasmassorna i området Gorkha i Nepal.
Förödelsen var stor i Gorka. Husen som var byggda i tegel hade nästan alla rasat ihop medan de som var stärkta av betong ofta stod kvar.
Till vardags arbetar Svante Nordström som insatsledare på Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund. ”För mig är det jättebra att få möjligheten att åka ut på hjälpinsatser”, säger han.

Katastrofen i Nepal

25 april inträffade en stor jordbävning i Nepal i Gorkhadisktriket.

Jordbävningen mätte 7,8 på richterskalan.

Närmare 8 000 människor miste livet i jordbävningen, nästan 18 000 skadades och över 500 000 byggnader raserades.

Jordbävningen följdes upp av ett flertal kraftiga efterskalv.

12 maj inträffade ytterligare en stor jordbävning i Nepal.

Källa: MSB

Annons