Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att vänja sig med ovissheten

Sommaren i Sverige är vacker och det är grönare i landet än hon kunnat föreställa sig. Men ovissheten och längtan efter sina barn gör det svårt att njuta av tillvaron för Ruta Demsie.

Annons
Ruta Demsie från Eritrea trivs på Fliken i Norberg men vill gärna börja jobba.

För drygt nio månader sedan kom 31-åriga Ruta Demsie till Sverige efter en lång och svår resa från Eritrea. Hon flydde via Sudan, Libyen och båt till Italien.

Hon berättar om lättnaden över att komma till Europa, hur svårt det varit och att det var farligt att vara kvar i Eritrea. Efter ett tag kom hon till Sverige och så småningom till Fliken i Norberg.

– Jag kommer från en stor stad i Eritrea, från Asmara, så det är stor skillnad att bo på ett litet ställe. Allt är väldigt nytt. Hemma har vi ingen snö och det är inte kallt, men man vänjer sig snabbt, säger Ruta.

Men sommaren gillar hon mer än vintern.

– Det är väldigt fint, varmt, man kan simma och gå promenader överallt. Jag tycker om att bada, säger Ruta.

Det är stor skillnad på att bo i Sverige jämfört med Eritrea, säger hon. Som exempel nämner hon att hon tycker att Sverige är mer utvecklat och att det finns frihet i Sverige som inte finns i Eritrea. Men hon har också mött andra, små skillnader i kultur. Hon förvånas till exempel över att Sverige är så grönt och att man klär sig på ett annorlunda sätt.

Men hon har blivit vänligt bemött och tycker att människorna i landet är snälla.

– Men det är mycket myggor. Men det är väl för att vi bor så nära skogen, säger Ruta och skrattar.

Ruta trivs med att bo på Fliken. Hon gillar att det är människor från många olika länder med många olika språk, och de har roligt tillsammans. Hon försöker lära sig svenska, tycker inte att det är ett allt för svårt språk men att det kan vara svårt att få tillfälle att öva.

Men ovissheten över framtiden gör det svårt att inte oroa sig och må bra. Längtan efter barnen och ovissheten om när hon får träffa dem igen gör det svårt att sova. Hon berättar att hon inte vet vad som kommer att hända och att hon bara väntar.

– Jag är med på aktiviteter här, i diskussionsgruppen för kvinnor, lär mig svenska och var med på ridning när vi hade det. Men det är svårt att vänja sig med att leva i ovisshet, säger Ruta.

Hon längtar också efter att jobba. Hon har tidigare jobbat en del inom hotell och restaurang och hoppas att hon kan få jobb inom det. Hon har även lite erfarenhet av att jobba som frisör.

– Men mest längtar jag efter mina barn. Jag hoppas att de kan komma hit till Sverige, jag skulle vilja stanna här med dem, det är det jag önskar mig.

Om Ruta:

Namn: Ruta Demsie.

Ålder: 31 år.

Bor: Norberg. Kommer från Asmara i Eritrea.

Familj: En son som är tio år och en dotter som är åtta.

Yrke: Efter studierna jobbade Ruta inom hotell och restaurang.

Tycker om: Att bada, promenera, rida. Umgås med människor. Mest av allt längtar hon efter sina barn.

Om att komma till Sverige: ”Det var en lättnad för det var farligt i Eritrea och att ta sig till Europa. Jag tycker om Sverige, det är fint. Grönt och med mer sjöar än vad jag kunnat tro. Men ovissheten är svår att vänja sig med”.

Annons