Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sylvia vill använda sin energi till att hjälpa andra

Sylvia Namataka trivs på sitt nya jobb. Det är ett bra sätt för att komma in i det svenska samhället och för att använda sin energi till något bra, tycker hon.

Annons
Volontär. Sylvia Namataka kommer från Kenya och kom till Sverige i slutet av 2015. Nu har hon börjat arbeta ideellt på Röda Korset i Skinnskatteberg. Foto: Veronica Svensson

Skinnskatteberg. Sylvia Namataka hälsar med ett stort leende när jag kommer till Röda Korset. Hon är ganska ny här, har arbetat ideellt sedan någon månad tillbaka. Varje förmiddag hjälper hon till med allt från att plocka upp saker som skänkts, till att diska och ställa i ordning vid fikat.

Vi talar engelska, även om Sylvia redan är på god väg att lära sig svenska, som hon tar lektioner i på eftermiddagarna. Hon kan också swahili och luhya, det sistnämnda är hennes modersmål.

– Svenska är inte så svårt som jag trodde faktiskt. Jag läste franska ett tag och det var mycket värre, skrattar hon, och intygar att hon fått mycket hjälp och uppmuntran från svenskar hon mött.

Sylvia kommer från Kakamega i Kenya men kom till Sverige i november förra året. Hon lämnade hemlandet på grund av den politiska oro hon upplevde och har förlorat flera familjemedlemmar.

– Jag hade hört talas om Sverige, att det är demokrati och ett bra land för kvinnor. Det tog lite tid från att jag tänkt tanken på att ge mig iväg tills jag gjorde det. Men jag vill inte sitta och vänta på att det ska bli mer oroligt i Kenya, utan vill i alla fall kunna säga att jag försökte.

Det är första gången som hon reser och hon ser fram emot att få uppleva årstiderna i Sverige som hon tidigare bara hört talas om.

– Jag trodde att när det är kallt så sitter man hemma, att allt stannar av. Men så är det ju inte, allt fortsätter som vanligt. Jag tycker om att sedan jag blev volontär får jag se hur det är att gå till jobbet på vintern.

Sylvia ställer vant in filmer i en hylla, viker jeans och lägger dem i ordning. Hon trivs på Röda Korset.

– Jag har massor av energi och tycker inte om att slösa bort den. Jag tror det är bra och hälsosamt att vara aktiv och ha saker att göra, säger Sylvia och tillägger:

– Jag behöver och får själv hjälp, och då vill jag också hjälpa andra.

Sylvia ser fördel i att få möta kunder. Att få träna svenska men också att bli en del av samhället i Skinnskatteberg, som passar henne bra. Hon tycker inte om stora städer med mycket folk.

Hon har universitetsexamen i företagsekonomi, men har egentligen andra drömmar.

– Egentligen vill jag arbeta med biomedicin. Men det var för dyrt att studera. Jag hoppas kunna få ett jobb här och sedan utbilda mig inom biomedicin i stället.

På fritiden tycker hon om att träffa vänner och lyssna på musik, helst rumba.

– Mamma lyssnade alltid på rumba så musiken ger också minnen av mina föräldrar som inte lever längre.

Fixar. Sylvia ser till att det är ordning och reda bland varorna på Mötesplats Kupan, Röda Korset Skinnskatteberg.

Mer läsning

Annons