Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågintresset tuffade tidigt in i Bernts liv

Köping-Uttersbergs järnväg, KUJ, har länge funnits nära Bernt. Under uppväxten i Riddarhyttan arbetade pappa vid järnvägen. Där blev han också bekant med ryska krigsflyktingar.

Annons
Full mundering. Bernt Jansson förbereder nu för KUJ:s 150-årsjubileum som sker den 14-15 maj, det blir en åktur mellan Karmansbo och Köping.

Ett år, det var väl när han var i 14-15-årsåldern, klev Bernt upp klockan två på natten för att hjälpa sin far med förberedelserna för det så kallade julottetåget.

Det skulle gå från Köping till Gisslarbo och vidare till Malma kyrka.

– Jag minns att det var enormt med snö det året, vi fick sopa och sopa.

Och Bernt kan koppla ihop många, både fina och spännande, minnen till tåg.

– Jag har älskat tåg sedan födseln kan man säga.

I början på 40-talet var läget väldigt spänt i trakterna kring Krampen i Skinnskattebergs kommun, minns Bernt. Sovjetiska soldater som flytt krigsläger i Danmark och Norge var internerade i arbetsläger i närheten. Bland annat grävde de diken och byggde järnvägar.

Genom orten skulle tyskar transporteras med tåg, enligt överenskommelser mellan Sverige och Nazityskland. Tåget fick backa en bit för att undvika konfrontation mellan grupperna, minns Bernt.

Han minns också de sovjetiska fångarna väl, en man vid namn Ivan var hemma hos dem, hans mamma bjöd på gräddtårta. En del av ryssarna fick också barn med svenska kvinnor, men 1944 blev det raskt påkommet att ryssarna skulle hem och familjer splittrades hastigt och dramatiskt.

Bernts familj flyttade till Köping mot slutet av hans skoltid och här fortsatte tågintresset. Han stod ofta och tittade på vagnarna som åkte förbi.

– Jag hade en fot inne på SJ men det var en annan äldre kille som fick jobbet. Jag fick jobb på posten och där blev jag kvar i 50 år.

I stället har han ägnat stor del av sin fritid åt KUJ, intresseföreningen för museijärnvägen Köping, Uttersberg och Riddarhyttan. Ända sedan starten för 41 år sedan han han varit engagerad, och sedan 1995 är han redaktör för föreningstidningen Uttersbergar’n.

Läs mer: Uttersbergar'n har givits ut i 40 år

Mer läsning

Annons