Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårta och hälsa står på önskelistan

Den 12 februari fyller Birgit Norström 75 år. Födelsedagen blir lugn och hon önskar sig ingenting särskilt, förutom att få vara frisk. Möjligtvis en tårta och sovmorgon också.

Annons
Kortspel. Barnbarnet Johan kommer ofta på besök hos Birgit Norström. Då blir det några omgångar poker. Vem som brukar vinna är de dock inte helt överens om.

Hunden Putte, en tioårig Jack Russel, är den första att hälsa i dörren. Han är pigg och glad och håller matte Birgit Norström ständigt sällskap i lägenheten i Norberg.

– Jag har haft hund nästan hela livet. De är bra sällskap, särskilt när man är själv, säger Birgit och ställer fram kaffekoppar.

Men egentligen är Birgit sällan själv, hon är mycket social och träffar grannar och vänner, inflikar barnbarnet Johan som bor i en lägenhet i samma hus som sin mormor.

– Kaffepannan står nästan alltid på, säger Johan, som själv kommer på besök i princip varje dag.

Då blir det ofta kortspel, alltid poängpoker.

– Och jag vinner alltid, säger Johan med ett skratt, men får snabbt mothugg från Birgit som säger att han bara hittar på.

Det är också med Johan som Birgit planerar att fira sin födelsedag. Han tänker baka en tårta, kanske med jordgubbar. De brukar fira födelsedag ihop, då Johan också fyller i februari. 27 i år.

– Vi får väl se om det kommer någon mer, men det blir lugnt, säger Birgit, som berättar att hon inte varit så mycket för att fira födelsedagar storslaget.

Att fylla 75 är hon inte så förtjust i.

– Jag skulle hellre vilja vara sådär 25-30 år och få leva om livet igen.

Då har du haft roligt i livet?

– Ja det tycker jag allt.

Birgit är uppväxt i Norbergstrakten. Hon bodde i Långgruvan några år, innan familjen flyttade till Kärrgruvan. Där började också hennes arbetsliv när hon var 16, 17 år, som ”springschas” hos Ture Olssons butik.

– Sedan jobbade jag som hembiträde hos en familj i Fagersta i några år. Och när de flyttade till Karlstad följde jag med, berättar Birgit.

Efter något år återvände hon till Norberg igen, först Kärrgruvan och sedan till centrala Norberg. Då bildade hon själv familj och fick en dotter, och började senare arbeta på bokbinderi.

– Jag har tyckt om att jobba, det skulle jag gärna göra nu med om det gick.

Arbetslivet blev något förkortat på grund av en stroke för drygt tio år sedan och Birgit blev sängliggande. Men hon har återhämtat sig och är pigg igen. Numera ägnas dagarna åt att läsa, gärna deckare och kriminalromaner. Eller böcker om kärlek. En del tv blir det också, och förstås promenader med hunden. För några år sedan, när hennes före detta sambo Nisse levde, brukade de åka ut och fiska och campa.

– Vi hade husvagn och allt. En favoritplats var Nås i Dalarna, där låg vi vid en sjö hela somrarna.

Önskar du dig något i födelsedagspresent?

– Bara att få vara frisk. Men det vore skönt att slippa gå ut med hunden på hela dagen och få sova mycket. Och tårta gillar jag, så det kan jag hoppas på.

Läser. Birgit tycker om att läsa, gärna deckare. Ibland ser hon på skräckfilm med barnbarnet, filmerna skrämmer henne inte.
Fika. Hunden Putte får sig också en godbit vid fikat.
Jag har tyckt om att jobba, det skulle jag göra nu med om det gick. Birgit Norström
Annons