Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas värnar om Vads bystuga

Att Vad har en mötesplats med verksamhet som finns till för ortsinvånarna är viktigt för Thomas Hoonk. Sedan mitten av 1980-talet har han varit engagerad i Vads bystuga. – Att man åstadkommer någonting och att få träffa alla människor, svarar Thomas på frågan om vad som driver hans ideella engagemang.

Annons
Engagemang. Thomas Hoonk har varit engagerad i Föreningen Vads bystuga sedan  1980-talet. Viljan att åstadkomma något och att det är roligt att träffa människor driver honom i hans arbete. Foto: Veronica Bäcklin

Thomas Hoonk visar runt i Vads bystuga. Den har varit uthyrd under helgen för ett dop, men nu är allt i ordningsställt igen. Köket, som var en del av om- och utbyggnaden 1995, var ett stort lyft och gör det lättare att använda lokalerna till festligheter, berättar Thomas.

Nu har föreningen sökt bidrag för att kunna utveckla lokalerna ytterligare, bland annat för att anpassa lokalerna och skaffa bättre teknik.

Att Thomas har bra koll på bystugans utveckling genom åren är inte konstigt.

– Jag började engagera mig i mitten på 80-talet, säger han.

Själv kommer han från Fagersta men flyttade till Vad 1975.

Mellan 1989 och 2000 var Thomas ordförande i föreningen Bystugan i Vad, och efter ett uppehåll på några år blev han det igen. Och det är han fortfarande.

– Det är kanske dags att hitta nya krafter nu, säger Thomas, som dock inte har tröttnat på sitt engagemang.

– Det som är roligt är att man åstadkommer någonting och att få träffa alla människor. En del säger att man gör något bra, men man hoppas att andra tycker det också.

Läs också: Kaino flydde från ett Finland i krig

På Bygdegårdarnas riksförbunds riksstämma i juni prisades Thomas för sitt engagemang inom bygdegårdsrörelsen. Han har varit aktiv inte bara på lokal nivå, utan även på regional och nationell nivå. Tidigare har han fått silvernålen, men tilldelades nu också Bygdegårdarnas riksförbunds högsta utmärkelse, guldplaketten.

– Det var hedrande och roligt. Framför allt att jag fick den medan jag fortfarande är verksam.

Att han stannat och trivs så bra, både i Vad och i bygdegårdsrörelsen, beror framför allt på människorna.

– Att träffa nya människor och se nya platser, det är alltid roligt, säger Thomas som uppskattat just det både i sitt yrkesliv och i föreningslivet.

Läs också: Naturens mångfald är viktigt för Gunnar

Att vara rädda om bystugan som samlingsplats tycker Thomas är viktigt och det finns mycket verksamhet i lokalerna. Möten, kulturevenemang, barn- och ungdomsverksamhet som ska utvecklas så att den vänder sig till alla från fyra år och uppåt. En personlig favorit hos Thomas är bastun.

– En av höjdpunkterna på veckan är bastun i bystugan på fredagar. Vi brukar vara ett gäng på 5-8 gubbar som löser världsproblemen. Bastuklubben kallar vi oss.

Läs också: Frihetskänsla att kunna ge sig i väg

Målning. Thomas och föreningen är stolta över fondmålningen som finns i Stora salen där Anders Gabrielsson avbildat bygden.
Avmålad. Bystugan finns med i fondmålningen. Bystugan invigdes 1939. Fondmålningen gjordes 1947.
Fler planer. Det finns fler planer på att utveckla bystugan. Bland annat att ge lilla salen ett lyft, berättar Thomas.
Annons