Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tulpaner är alltid populära när kunder har vårlängtan

I dag, fredag, är det tulpanens dag, en blomma som inte växlat i popularitet genom åren, menar personalen på Gullvivan. Efter över tre decennier i branschen har de bra koll och många minnen.

Annons
Då. Clary Sandberg och hennes mamma Iris Boström öppnade Gullvivan 1979. Clary har alltid trivs som florist och tycker fortfarande det är lika roligt att jobba i butiken.  Foto: Privat

Blomsterbutiken Gullvivan i Västanfors har i augusti funnits i 37 år. Det var Clary Sandberg och hennes mamma Iris Boström som efter några års anställning hos den tidigare ägaren Reinhold Sundell tog över butiken. Det var 1979.

När de köpte butiken höll de stängt ett par månader, renoverade och bytte till namnet Gullvivan. På öppningsdagen bjöds kunderna på kaffe och det var en högtidlig dag. Många kunder har det blivit sedan dess.

– Man har sett barn födas och växa upp, och sedan få egna barn. Kunder kommer ihåg en från sin egen barndom, säger Clary Sandberg som i dag är 65 år men inte har några planer på att sluta med sitt drömjobb.

Clarys dotter Caroline kom in i företaget i början av 1990-talet. Även Carolines dotter hjälper till ibland och de har två anställda till.

– Tänk att vi är fyra generationer, det är nog ganska ovanligt, säger de.

När FP är på besök kommer dagens blomleverens. Många tulpaner, som alltid är populära så här års och firar sin egen dag i dag.

– Folk längtar så mycket efter våren, säger Caroline.

Andra blommor och växter är mer trendkänsliga.

– Det är roligt att se att växter som svärmorstunga, elefantöra, monstera och kroton är så populära nu, de hade inte gått att sälja för 20 år sedan. Även nejlikor har kommit tillbaka, säger Clary.

Genom åren har Västanfors förändrats.

– Vi är en av de äldsta butikerna. Järnvägsgatan var en helt otrolig affärsgata, säger Clary.

– Man kunde köpa allt, instämmer Caroline.

Men medan många affärer slagit igen, har Gullvivan utökat. 1996 tillkom en del med inredning och presenter. Clary minns det väl, för det var jobbigt att slå upp väggen till lokalen intill.

– Vi kunde börja sälja sådana saker då, ingen annan gjorde det längre.

Varken Clary eller Caroline tycker någonsin det är tungt att gå till jobbet, trots att de sällan är lediga. Det är roligt och kunderna trevliga. En jul har varit ledig, ofrivilligt. 1990 brann det i butiken på grund av elfel i några kablar.

– Min man var brandvakt då och fick ut en del papper med beställningar. Jag fick ringa runt till kunderna och be dem beställa någon annanstans. En kund grät, hon hade beställt samma sak vid jul i alla år, minns Clary.

Röken förstörde allt, utom en aloe vera längst in i lagret.

– De tål ju hetta, funderar Caroline.

– Jag har en speciell relation till aloe vera tack vare det, jag tycker om dem, säger Clary.

Öppning. 1979 slog Gullvivan upp portarna och kunderna bjöds på kaffe.  Foto: Privat
Mormor och barnbarn. Mormor Iris Boström lär upp Caroline Friis.Foto: Privat
NU. Dotter Caroline Friis och mamma Clary Sandberg tar hand om dagens leverans på Gullvivan. Foto: Veronica Svensson
Annons