Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Några fraser på Fagerstamål

”Det är mycket trevligt när man träffar på någon och hör att den är från Grängesberg eller Smedjebacken”, säger Fagerstabon Lars Ekegren om dialekter.

Annons

Lars Ekegren är vice ordförande i Bruksmusei vänner och har bott hela sitt liv i Fagersta. Dialekten som pratas här ligger honom varmt om hjärtat.

– Men man hör ju inte själv när man pratar Fagerstamål, säger han.

I Fagerstamålet innehåller orden ofta u eller ö, som maru (besvärlig) och lortu (smutsig) eller tjôrva (krångla till sig) och spôtta (spotta). En del ord används oftare än andra.

– Hännä och dännä är väldigt vanligt att säga här i Fagersta, säger Lars Ekegren som också använder uttrycket ”fesljummet” när det är dåligt vatten i kranen hemma.

Han tycker det är synd att olika dialekter runt om i landet planas ut allt mer, vi pratar allt som oftast nästan likadant. Men visst går det att urskilja dialekter då och då även i dag.

– Det är mycket trevligt när man träffar på någon och hör att den är från Grängesberg eller Smedjebacken. Till och med när någon är från Norberg kan man höra skillnad från Fagersta, säger Lars Ekegren.

I lumpen däremot blev ”sj”-ljuden besvärliga för honom. Så pass att han försökte undvika att säga något om ”sjukan” för att hela ledet började skratta.

– Och ändå låg jag bara i Strängnäs, säger Lars Ekegren.

Hur bra är du på Fagerstamål? Testa dina kunskaper i Fagersta-Postens quiz .

Mer läsning