Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungt företagande har lärts ut i 30 år

Många idéer har eleverna kommit på under de tre decennier som Brinellskolan arbetat med ung företagsamhet. Tre veteraner på området ger FP en tillbakablick på 30 år med UF.

Annons
Styrelsemöte. Ett moment för UF-företagarna är att lära sig hur styrelsemöten går till. Amanda Eriksson, William Andersson, Isabella Håfström och Oscar Abrahamsson diskuterar sin budget och utvärderar sina senaste aktiviteter med rådgivare Bengt Lindstrand och lärare Roland Narfström som båda har lång erfarenhet av UF-företagande. Foto: Veronica Bäcklin

Det närmar sig slutspurt för eleverna som drivit UF-företag på Brinellskolan under läsåret 2015/16. Amanda Eriksson, William Andersson, Isabella Håfström och Oscar Abrahamsson driver företaget Inga gränser och säljer armband där pengarna går till att hjälpa flyktingar.

– Det var varit svårare än förväntat. Mer jobb, mer rapporter och inlämningar, säger Isabella.

Alla fyra tycker att det har varit en bra erfarenhet, men är osäkra på om de kan tänka sig företagande i framtiden.

– Det är nog roligare om man får mer erfarenhet och jobbar med människor, säger Amanda.

Läs mer: Cecilias dröm är att jobba med djur

På styrelsemötena får de hjälp av två veteraner inom UF; Bengt Lindstrand, rådgivare, och Roland Narfström, lärare i företagsekonomi. Bengt Lindstrand var med redan när Brinellskolan började med ung företagsamhet 1986, och har varit rådgivare sedan dess.

– Nils Ryrfors kom på idén. Han hörde av sig till Rotaryklubben där jag är med och frågade om jag var intresserad av att jobba med ungdomar, berättar Bengt.

Han har tyckt det varit väldigt roligt under alla åren, att se ungdomarna utvecklas och komma på idéer. En av de bästa tycker han är en receptbok för barn som gjordes 2002/03.

– Jag önskar att något förlag ska ge ut den, säger han.

Idéerna genom åren har varit varierande. Bengt och Roland menar att det är det svåra, att hitta en egen affärsidé som är rolig och genomförbar.

– De första åren var det till exempel torkade blommor och andra varor, senare hemsidor. Det är mer tjänster nu, säger Roland, som varit med sedan 1990-talet.

Från början tävlade alla företag i hela Sverige mot varandra, eftersom det inte fanns så många. Numera är det uppdelat länsvis först, innan det blir SM. För Fagersta har det blivit några priser. I år blev exempelvis Lydia Dimic von Brömssen bästa säljare i länet, och Brinellskolan bästa UF-skola.

– Jag vet inte exakt hur många priser det har blivit och det är svårt att få information om det. I början var det inte digitalt och sparades inte. Så här i efterhand kan jag tycka det hade varit roligt att ha sparat mer information, säger Bengt.

Läs mer: Lydia utsedd till årets säljare

Läs mer: Guld till Integrera

Nils Ryrfors, som startade UF i Fagersta, är också fortfarande rådgivare.

– Idén kom från USA och vi fick information skickat till skolan. Jag nappade direkt för att eleverna kan få praktisk erfarenhet. Annars är det mycket teori i ekonomiundervisning, säger Nils som då var lärare i företagsekonomi på Brinellskolan.

–Det är viktigt för det behöver startas företag.

I början var det mest ekonomielever som drev UF-företag, men har i dag utökats något, bland annat till fordon.

– Jag tycker det skulle kunna utvecklas ännu mer. Det passar för yrkeselever, säger Nils.

Företag. 2002/03 skapade UF-företaget Bus & Bak en receptbok för barn. Företaget bestod av Jenny Ericsson, Linn Hansdotter, Sandra Norström och Mari Nyman.Foto: Privat
1996. 1996 vann Discoexpressen pris för bästa tjänst och företagspresentation i länet. Anna Möller, Per Danielsson, Annelie Eriksson, Annica Westerberg och Ulrika Karlsson ingick där.
Annons