Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA gav Clara en chans att växa in i rollen som sig själv

Clara Källman är hemma igen efter att ha varit ute på sitt livs äventyr. Efter två år som au pair i USA ser hon fram emot nästa steg i sitt liv.

Annons
Hemma igen. Clara Källman är nyhemkommen från USA. Hon har redan fått jobb inom förskolan och ser fram emot att testa nya utmaningar.

Historierna avlöser varandra i rask takt. De flesta lockar till skratt men några får en att skaka på huvudet. Clara var nämligen au pair hos tre familjer under två år. Innan hon hamnade hos familjen i Connecticut jobbade Clara hos två andra familjer som inte gjorde ett gott intryck på den 21-åriga Fagerstatjejen. Men det är inget hon fäster någon vikt vid nu.

I stället tänker hon på allt roligt hon har haft tillsammans med familjen, speciellt med barnen Hunter och med alla sina nya vänner.

Clara åkte till USA efter att hon tagit studenten.

– Jag ville göra något nytt. jag ville inte bli fast i Fagersta, säger hon.

Förutom jobbet som au pair pluggade Clara också några enskilda kurser i USA. I några av kurserna ingick studiebesök till olika orter i landet och på så vis fick Clara se väldigt mycket. Hon reste även med familjen och i slutet av sin vistelse reste hon runt i landet med en vän som hon träffade på flyget från Stockholm.

De jobbade båda två som au pairer och bodde alltid max två timmar från varanda.

– Vi var alltid där för varandra och åkte på resor tillsammans.

Clara har bland annat varit på Hawaii och sett alla stränder och vattenfall, San Francisco, Washington, Las Vegas, New York, Death Valley och många fler.

– Vi campade i Grand Canyon och såg blodmånen medan vi åt pizza.

Men det är inte heller helt fel att vara tillbaka i Fagersta.

– Det är gamla Fagersta. Det är det ju. Allt känns så främmande men bekant på samma gång.

Fast hon vid intervjutillfället bara varit hemma en vecka så har hon redan varit på en jobbintervju och fått anställning.

– Det blir nog förskola ett tag. Jag ser det som en ny utmaning

Clara har märkt flera skillnader mellan Sverige och USA. Bland annat är bilarna och vägarna större i USA, men kaffet är överlägset bäst i Sverige.

– Här får man en kick av en enda kopp.

Clara förklarar att hon kommer sakna USA och barnen.

– Det är mest det som är udda här hemma. Jag tänker hela tiden ’var är barnen?’.

Men hon förklarar att hon självklart ska åka och hälsa på.

När någon frågar henne om jobbet som au pair råder hon dem jämt att åka och ge det ett försök.

– Man måste testa. man växer som person. Man växer upp fort när man är där, och på ett annat sätt, säger Clara och förklarar att hon fick chansen att växa in i rollen som sig själv.

Vänner. Clara tillsammans med kompisen Hennie på Route 66. I slutet av au pair-tiden åkte de två vännerna runt tillsammans i USA. Under tiden i USA bodde de aldrig mer än två timmar från varandra.  Foto: Privat
Au pair. Clara tillsammans med pojkarna Hunter och Dash som är två respektive tre år på bilden. Foto: Privat
Dalahäst. Clara Källman tillsammans med sin dalahäst i Death Valley där de varmaste temperaturerna på jorden har mätts upp. Det var så varmt på marken att hon brände rumpan. Dalahästn hade hon med sig på alla sina resor och den figurerar ofta själv framför välkända monument. Foto: Privat
Annons