Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga ta initiativ till sex

Vill du också bli modigare och ta mer initiativ till sex. Då är du inte ensam. Malena Ivarsson, sexualrådgivare, ger dig knepen för att våga ta steget.

Annons
Foto:Thinkstock

Rodnar du också vid bara tanken på att högt yttra ord som ”jag vill ha dig” eller ”du är så sexig” även fast det är till din partner som du kanske levt med i flera år.

– Jag och min partner har varit ihop fyra år. Mitt stora problem är att jag är dålig på att ta initiativ till sex. I början av vårt förhållande så var sexlivet grymt, sen så stannade det upp. Jag antar att vara bara för att han slutade ta initiativet till sex. Hur vågar jag ta initiativet? säger en medlem som valt att vara anonym.

Övning ger färdighet menar Malena Ivarsson som är auktoriserad klinisk sexolog och berättar att det finns några knep att ta till för att närma sig sin sexualitet och bli trygg i den. Ett sätt är att fantisera fram olika scenarion där du är den som tar initiativ till sex. Du kan öva tyst och blunda eller träna på att säga det högt till din egen spegelbild.

– Att mentalt förbereda sig inför en svår uppgift eller utmaning är ett jättebra knep som kan användas i massor av situationer. Det är lite som för en elitidrottare, man måste kunna föreställa sig målet för att kunna uppnå det. Ett annat tips är att läsa böcker om lust för att bygga upp självförtroendet, säger Malena Ivarsson.

Malena Ivarsson som bland annat har skrivit boken ”Lust – ge ditt kärleksliv en nytändning”. Hon menar även att man kan behöva gå emot magkänslan ibland.

– Just kvinnor, men även män, har ibland svårt att vara öppna och visa sina känslor när det kommer till sex. Även om vi vill vara jämställda kommer invanda roller i mellan, framförallt om man är i ett längre förhållande. Då kan det vara svårt att ändra inrotade mönster, säger hon och fortsätter:

– Så lyssna inte alltid magkänslan, utan våga gå tvärt emot och utmana dig själv. Ibland måste man testa ett par gånger innan det känns bra och kommer naturligt och då kommer du att kunna tacka dig själv. Du kan även boosta initiativförmåga genom att använda en lustgel eller orgasmcreme. Pirret som uppstår göra att det blir lättare att ta initiativ, säger Malena Ivarsson.

Malena menar även att det är viktigt att vara öppen mot sin partner. Våga erkänna rädslan för att vara den som tar första steget till sex. Så att ni som par kan växa och våga mer tillsammans. Malena påpekar även att det är viktigt att komma ihåg att sex inte alltid måste leda till ett fullbordat samlag. Ta det stegvis. I början räcker det att vara den som tar första steget till att mysa, kramas och bara smeka varandra.

Faktaruta

Bli en mästare på att bemästra sänghalmen

– Våga gå emot magkänslan och testa dig fram och ge inte upp. Det tar ett par försök innan hjärnan vänjer sig och tar den nya vanan till sig.

– Fantisera och förbered dig mentalt. Precis som en elitidrottare måste man föreställa sig målet för att bygga upp självkänslan till att ta sig hela vägen fram.

– Läs böcker om lust, sex och kärlek. Det kan ge dig fler knep och bättre självkänsla.

– Prata med din partner så att ni tillsammans kan hitta lusten och en väg framåt. Ni har ju ett gemensamt sexliv.

– När inget annat hjälper boka rådgivning hos en sexolog eller terapeut. Kanske finns det något annat bakom som gör initiativtagandet extra svårt.

– Du kan även boosta initiativförmåga genom att använda en lustgel eller orgasmcreme då kan pirret som uppstår göra att det blir lättare att ta initiativ.

Källa: Malena Ivarsson.

Annons