Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen prinsessan Estelle!

När prinsessan Estelle föddes den 23 februari väckte hon genast hela Sveriges intresse. Nu väntar en både vanlig och ovanlig uppväxt för vår kommande tronföljare.

Annons
Foto: Prins Carl Philip, Kungahuset.se

Det var en märkbart rörd prins Daniel som mötte pressen på Karolinska sjukhuset i en redan legendarisk presskonferens den 23 februari. En liten prinsessa hade fötts endast några timmar tidigare, klockan 04.26.

– Mina känslor är ”all over the place”, sa prins Daniel när han skulle beskriva sina känslor och han berättade att allt har gått bra och att kronprinsessan mår strålande.

- Det var ganska nervöst, det här är en helt ny situation för oss, fortsatte han.

Ett par dagar senare avslöjades det att den 51 centimeter långa och 3.280 gram tunga prinsessan ska heta Estelle Silvia Eva Mary. Den första närbilden visade en sovande liten flicka i en kofta som hennes gammelmormor stickat. Några dagar senare publicerade Kungahuset, som använt sociala medier på ett helt nytt sätt, en bild på den lilla familjens första barnvagnspromenad. För på de flesta sätt är de en familj precis som alla andra och nu inleds en föräldraledighet med blöjbyte, sömnbrist och bebisskrik för de nyblivna föräldrarna. Kronprinsessan kommer dock att fortsätta ha officiella programpunkter under 2012, men i mindre omfattning, enligt Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid Hovet. Estelle placeras efter Kronprinsessan Victoria i tronföljden och får en uppväxt som blivande regent.

Men hur kommer egentligen livet att se ut för de nyblivna föräldrarna och deras lilla barn? Vi bad fyra hovexperter att sia om familjens liv de närmsta åren.

Är det en självklarhet att Estelle döps? Hur kommer dopet att vara?

Johan T Lindwall (JTL), hovreporter på Expressen och aktuell med boken "Victoria – prinsessan privat": – Ja, det är en självklarhet! Det kommer bli storslaget, som när Victoria döptes. Det är ju en blivande drottning som döps. Det blir ett tv-sänt dop i Slottskyrkan med ärkebiskopen Anders Wejryd, som vigde Victoria och Daniel, och överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark. Gästerna kommer vara kungligheter från hela världen, regeringen, riksdagsmän och personer från näringslivet, bland andra.

Hur kommer Victoria och Daniel uppfostra sitt barn?

JTL: – Precis som vilka andra föräldrar som helst. Victoria och Daniel är otroligt vanliga och jordnära människor. Daniels bakgrund spelar ju in också. Victoria har berättat för mig att hon tyckte att det var jobbigt att alla tyckte att hon var speciell och behandlade henne därefter. På en skolutflykt i mellanstadiet så dukade hennes adjutanter upp med vit duk, kandelabrar och grillad kyckling. Det var pinsamt, tyckte hon, så jag tror att de snarare kommer uppfostra barnet så att det inte ska känna sig speciellt.

Var går barnet på BVC?

Catarina Hurtig, (CH) kunglig expert och författare till boken ”HKH Victoria – ett personligt porträtt”: – BVC-sköterska och läkare kommer hem till dem. De missar frivilligt föräldragrupper och sådant. Men jag har ändå svårt att se framför mig hur Victoria skulle sitta och diskutera sina bristningar med andra.

Hur kommer Victoria och Daniel att göra med föräldraledighet?

Jenny Alexandersson (JA), hovreporter på Aftonbladet:

– Victoria kommer att vara mammaledig och hovet har förberett för att hennes syskon ska ta över flera av hennes arbetsuppgifter. Daniel kommer också att vara hemma. Han är oerhört barnkär och det här är ett barn som de båda har längtat efter väldigt länge så är jag övertygad om att han kommer att tillbringa så mycket tid han kan med sin lilla dotter.

Kommer hon att gå i förskola?

JTL: – Ja, det tror jag. Barnet kommer nog gå på en privat förskola, där Victorias vänner har sina barn. På Östermalm, skulle jag gissa. Victoria och Daniel skulle kunna välja att ha barnflickor hemma istället för förskola, men det kommer de inte göra eftersom de vill att barnet ska växa upp så normalt som möjligt.

Hur tänker Victoria och Daniel kring val av skola?

JTL: – Jag tror att de tänker precis som kungen och drottningen: att det blir en kommunal grundskola, precis som för Victoria. Jag är övertygad om att de tittar på alternativen redan.

Hur stor trendsättare kommer Victoria och bebisen att bli?

JTL: – Enormt stor! Den barnvagn som de har kommer alla att vilja ha! Den bärsele Victoria har kommer alla köpa och de kläder som bebisen har kommer att sälja slut, om de är tillgängliga för allmänheten. Det är att jämföra med när Madeleine visar sig i en sommarklänning från HM i New York och den säljer slut direkt, överallt.

Kan man begära att Victoria väljer svenskt framför utländskt?

JTL: – För Victoria är det självklart att välja svenskt. Hon är mån om svensk kultur, design och företagsamhet. När hon är ute och representerar i världen, så väljer hon alltid svenska klädmärken.

Hur kommer mediebevakningen att vara under uppväxten?

Daniel Nyhlén, kunglig expert och före detta hovreporter på Svensk Damtidning och Aftonbladet:

– När Victoria var barn hade kungafamiljen och medierna en överenskommelse om att hon skulle lämnas i fred. I gengäld lät kungaparet journalisterna bevaka officiella högtider. Idag är medieklimatet hårdare och det krävs antagligen en hel del hårda krav från hovets sida för att barnets integritet ska kunna skyddas. Victoria har ju av förståeliga skäl uttryckt bekymmer kring just detta.

Hur ser medieklimatet ut idag, jämfört med när Victoria växte upp?

JA: – Medielandskapet såg inte alls likadant ut då. Idag kan vem som helst ta en bild med sin mobiltelefon och det ökar ju risken att någon smygfotar. Men drottningen var såklart bevakad när Victoria skulle födas. Det stod fotografer utanför Karolinska sjukhuset och ett par av dem klädde även ut sig till läkare för att kunna smyga in på sjukhuset.

Hur tror du Victoria och Daniel tänker kring fler barn?

CH: – Jag tror att de är snabba med det, eftersom de väntade ganska länge på det första. De får nog tre–fyra barn.

Mer läsning

Annons