Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje dag är Arne på Malmheden

Arne Lövdin har spelat, tränat och varit materialare åt Norbergs AIF sedan barnsben. Varje dag sköter han verksamheten vid Malmheden.

Annons
Arne Lövdin ser till att ha föreningströjan på sig. Han är nästan varje dag på Malmheden där han tar hand om alla små praktiska bestyr som behöver göras.

Det är få, om ens någon, spelare eller aktiv i Norbergs AIF som inte haft med Arne Lövdin att göra på något sätt. Bland annat Jane Björck, numera sportkommentator på SVT, spelade under Anders Lövdins ledning.

Norbergs AIF organiserar i dag på Arne Lövdins 80-årsdag öppet hus på Malmheden. Arne Lövdin är inte personen som framhäver sin egen betydelse. Men Norbergs AIF gör det gärna.

– De har öppet hus från klockan nio till sent på kvällen, ”är ni inte kloka?” sa jag, säger Arne Lövdin.

Landstingsrådet Kenneth Östberg (S) spelade i Naif under sin uppväxt och över tio säsonger som vuxen.

– Arne har genom alla år betytt mycket för föreningen de år jag var aktiv och även innan. Han är den person som betytt mest både som ledare men framför allt som spindeln i nätet uppe på Malmheden, säger Kenneth Östberg.

Som grabb sparkade Arne fotboll redan i unga år i Högfors innan han började spela i Norberg. Och just hans spark blev något av ett kännetecken när Fagersta-Posten vid ett tillfälle kallade honom ”Mannen med hästsparken”.

Men livet som fotbollsspelare fick abrupt slut när han 1963, vid 28 års ålder, var med om en olycka när han skulle hjälpa sin svärfar med höskörden.

– Jag fick en släpräfspinne inkörd i låret ner till foten. Jag höll på att stryka med, det var alldeles på gränsen. Jag fick en bakterie som kallas gasbrand, det är något som bara tio procent överlever, säger Arne Lövdin.

Hans ben fick amputeras och fotbollskarriären var över. Men klubben ställde upp.

– De hade match i Avesta och ordnade insamling. De ropade ut i högtalarna och jag visste inte var jag skulle ta vägen, jag tyckte det var pinsamt. Klubben ställde så förbannat upp för mig, säger Arne Lövdin

Två år senare var han ledare för B-laget och mellan 1966 och 1978 var han lagledare för A-laget. Under 1970-talet var han med om att starta upp Norbergs damlag. Året efter gick damlaget upp i allsvenskan och spelade där i två år.

– Om jag ska välja mina bästa minnen så är det när damlaget gick upp i allsvenskan och när herrlaget kom fyra i division tre, det är herrlagets bästa prestation, säger Arne Lövdin.

Under 1970-talet skötte han också tvätten av matchställ åt 13 lag. Idag sköter spelarna det själva men det finns fortfarande många saker att göra. Därför finns Arne Lövdin vid Malmheden varje dag.

Under dagarna kommer många in för att snacka runt och ta en kopp kaffe.

– Jag har alltid varit positiv, för fan. Man får inte ge sig. Då är man körd, säger Arne Lövdin.

Arne Lövdin

Familj: Har varit gift två gånger och har en dotter samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Intressen: ”Förut höll jag på med fiske. Men det la jag av med. Nu är det bara fotboll”.

Fotbollslag (undantaget Norberg): Åtvidaberg och Degerfors.

Gör: Är allt i allo på Malmheden.

Meriter i urval: Norbergs damlag spelade två år i allsvenskan, fjärdeplats i div 3 för herrarna, fick Västmanlands ledarpris 1983.

Jane Björck, sportkommentator SVT, om Arne: ”Arne är unik i sitt genuina engagemang, som ihop med hans självklara omtanke, goda humör och gedigna kunskap gör honom till den bästa av alla eldsjälar som är ovärderliga för idrotten. Med Arne som lagledare, under så många år i team med vår tränare ”Svingen” Johansson, som tyvärr inte finns med oss längre, hade jag underbara år i Norbergs AIF:s damlag.”

Mer läsning

Annons