Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veine fick skola och företag att samarbeta 

De skulle bara åka ner och titta och sen åka hem till Vilhelmina. Men Veine Eliasson, som fyller år på tisdag, och hustrun Vanja bor fortfarande kvar i Västmanland.

Annons
Utsmyckat hem. Veine Eliasson och hans fru Vanja har haft många år på sig att bygga ut och smycka det som till en början var ett sommarställe. Nu bor de nästan året runt i huset.

Han förekommer i många artiklar i Fagersta-Postens arkiv. Veine Eliasson var samordnare för samverkansprojektet mellan skolan och näringslivet i Fagersta.

Men det började i födelseorten Vilhelmina.

Han studerade till lärare och träffade Vanja en kväll när det var dans på folkets hus i Vilhelmina. De höll ihop och båda var sugna på att prova att flytta söderut.

– Jag sökte ett antal jobb efter att jag hade utbildat mig till lärare. På den tiden beställde man hem en bunt med tio lediga jobb. Jag sökte dem och blev erbjuden jobb på alla tio ställen, säger Veine Eliasson.

De tog därför fram en karta. Blundade och satte ner fingret som råkade hamna på Köping. 1970 gick flyttlasset.

– Som norrlänningar tänkte vi oss att vi åker ner och tittar och sen åker vi hem. Men efter ett antal år där så sa vi att ”nu är inte risken så stor att vi återvänder uppåt”, säger Veine Eliasson.

Efter att ha arbetat på flera skolor så blev Veine Eliasson rektor på Malmaskolan i Kolsva.

Där blev han snabbt engagerad i att bygga om skolan, inte bara fysiskt men också verksamhetsmässigt.

Tillsammans med föräldrarna arbetade skolan fram en värdegrundsplan där det tydliggjordes vilket ansvar skolan hade, och vilket ansvar föräldrarna hade.

– På så sätt byggde vi upp en fantastisk skola och det roliga är att man har fortsatt på den vägen, säger Veine Eliasson.

Redan då började han se den utmaning skolan hade som skulle engagera honom.

Att sätta kunskap i sitt sammanhang såg han som allt viktigare och det föll sig naturligt att han lockades till Fagersta.

– 2007 var det 27 500 arbetslösa välutbildade ungdomar i Sverige. Ingen hade talat om för dem att de utbildade sig till arbetslöshet. Men kanske med ett lite annat inval hade de kunnat få jobb inom samma sfär, säger Veine Eliasson.

Det föll sig naturligt att han var med om att starta upp samarbetsprojektet mellan näringslivet i Fagersta och skolan.

Det blev tydligt att projektet behövdes när signaler kom att industritekniska programmet på NVU skulle lägga ner på grund av för få sökande.

– Jag kände att man kan inte lägga ner den utbildningen på en sådan ort som Fagersta. I samma veva kom teknikcollege till Sverige så vi var på att starta det i Fagersta. Det fick effekten att många fler sökte sig till industriteknikutbildningen och att statusen höjdes, säger Veine Eliasson.

Projektet, som i början var tänkt att löpa under tre år, förlängdes och utökades, och nu är det ett nationellt projekt.

Spanar på örnar. Gården vid Sotmyra har sedan en tid fått flera besök av en örn. Därför har Veine kikaren nära till hands.
Annons