Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veronika är vår kvinna i Moskva

I tonåren bodde Veronika Bard Bringéus i Fagersta. Nu tillträder hon snart det prestigefyllda uppdraget som ambassadör i Ryssland.

Annons

Fagersta. Under tonåren spelade Veronika Bard Bringéus amatörteater i Fagersta. Numera är hon en av aktörerna i det utrikespolitiska spelet. Den första oktober blir hon Sveriges ambassadör i Ryssland, som första kvinna någonsin.

Det är långt från Bryggarvägen i Fagersta till ambassadområdet i Moskva. Men Veronika Bard Bringéus har gjort den resan.

– Ibland är jag förvånad över att det gått så fort och att jag hamnat här, men så blir det väl när man tycker väldigt mycket om sitt arbete, säger hon.

Som tolvåring kom Veronika Bard Bringéus till Fagersta från Sollefteå. Det var i mitten av 60-talet och hennes familj flyttade in på Bryggarvägen.

– Vi ville komma närmare vår släkt som fanns i Bergslagen.

På sin fritid ägnade hon sig bland annat åt att spela amatörteater på Norrby Teater. En rolig erfarenhet som hon säger stärkt henne.

– Jag var en rätt blyg person som ung, väldigt blyg, och det här med att stå och tala inför människor och föredra Svenska intressen det hade jag inte kunnat drömma om jag inte hade gått på teatern, säger hon.

Veronika Bard Bringéus minns sina skolår i Fagersta gärna och väl. Hon gick på Västanfors skola, Risbro och började sedan den humanistiska linjen på Brinellskolan. Gymnasielärarna kommer hon fortfarande ihåg och hon säger att Brinell var en väldigt bra skola.

– I lilla Fagersta fanns det på något sätt en skola som var utåtriktad och som hade siktet ställt långt bort utanför den här lilla världen, säger hon.

Och ut i den stora världen ville Veronika Bard Bringéus.

Läs mer i onsdagens Fagersta-Posten eller köp E-tidningen.

Annons