Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har kommit ganska långt men är inte klara”

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. FP har gjort några nedslag i hur dagen uppmärksammats förr. Att fortsätta arbeta för jämställdhet är viktigt, tycker Ingrid Friman i Norberg, som har ett stort intresse för kvinnohistoria.

Annons
Historia. På ett måttband som Kulturföreningen Fogelstad tagit fram står viktiga årtal för Sveriges kvinnohistoria. ”Ibland förvånas man över hur sent något infördes, som rösträtt”, funderar Ingrid Friman. Hon har länge varit intresserad och engagerad i kvinnohistoria.  Foto: Veronica Svensson

– Vi har kommit ganska långt i Sverige, men är inte klara. Det är viktigt att det finns en sådan dag, speciellt internationellt som man kanske inte kommit lika långt, säger Ingrid Friman om internationella kvinnodagen.

Ingrid, som är 92 år, är intresserad av kvinnohistoria och har varit aktiv i föreningsliv. Bland annat inom husmodersföreningen och hemslöjdsföreningen, och än i dag i Kvinnoakademin i Norberg.

– Där har vi till exempel studerat kvinnor i kultursammanhang. På 1880-talet fanns en hel rad kvinnor som skrev böcker som var populära. Sedan svängde det och de glömdes bort.

Ingrid är utbildad mellanstadielärare, har jobbat bland annat som lärarassistent, varit hemmafru, kontorist och rektor. Att jobba har alltid varit självklart, även enligt samhällsattityden. Men vad kvinnor skulle jobba med var inte fritt, tycker Ingrid.

– När jag gick Handelsgymnasiet, blev gymnasieekonom och började som kontorist, tyckte de manliga kurskamraterna att vi kvinnor inte skulle ta deras jobb. Det var orättvist för vi skulle ju inte försörja någon, tyckte de, säger Ingrid och tar ett eget exempel på att det inte är sant.

– Jag försörjde min man när han läste på Lunds universitet.

Ingrids intresse för kvinnohistoria tog fart när hemslöjdsföreningen firade 50 år 1965. Då träffade hon Ingrid Karlow som var med när föreningen startades.

– Då fick jag reda på sånt som inte gick att hitta i protokoll. Jag fick också väldigt bra kunskaper om gamla Norberg, mer än många som var födda här hade, säger Ingrid som är född i Skåne och kom till Norberg 1958.

Läs mer: Rättvisa viktigt för nya strategen

Läs mer: Vad spelar det för roll vem som vabbar?

Något speciellt minne av internationella kvinnodagen har hon dock inte. FP har tittat i arkivet på hur dagen uppmärksammats lokalt förr. Här är några exempel:

1981 visades en utställning på biblioteket i Fagersta med kvinnolitteratur som några kvinnor ställt i ordning för att uppmärksamma dagen som inte hade firats i Fagersta tidigare. Året efter arrangerade de en familjefest på Norrby teater med ett 70-tal deltagare.

1992 firade Kvinnokraft i Norberg med en fest på världshuset Engelbrekt.

I Skinnskatteberg anordnades ett firande i stationshuset 1993, av kvinnoorganisationerna på orten. Det var fika från flera länder, underhållning och diskussioner. I Fagerstahallen 1999 stod föreläsningar, gympapass och modevisning på programmet.

Läs mer om årets aktiviteter: Så firas kvinnornas dag i Norberg

1993. Kvinnoorganisationerna i Skinnskatteberg arrangerade ett firande i väntsalen på stationshuset. Kulturskolan underhöll.
1999. Internationella kvinnodagen firades i Fagerstahallen, bland annat med ett gympapass.

Mer läsning

Annons