Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wockelberg kan bocka av deckardebuten från listan

Hon skulle hinna med tre saker som pensionär. Sluta röka, flytta till Luthagen och skriva en deckare. Nu kan Eva Wockelberg bocka av alla tre sakerna från listan.

Annons

Fagersta/Uppsala. Eva Wockelberg klingar förmodligen bekant hos många Fagerstabor då hon i över fyrtio år arbetade som lärare på Risbroskolan. De senaste sju åren har hon bott i sin gamla hemstad Uppsala. Nu är hon aktuell som deckardebutant med sin bok Nemesis.

Hon kan tänka sig att många minns henne som en ganska hård och sträng lärare. Eva undervisade i ämnena tyska och engelska. Men hade önskat få lära ut franska då det är ett språk hon tycker väldigt mycket om.

– Ja, jag kunde nog uppfattas som hård. Fast jag var nog ändå rätt omtyckt, hoppas jag. Förmodligen två sidor, säger Eva Wockelberg och tar sig en tugga av ostsmörgåsen.

I en rymlig trea på femte våningen bor hon tillsammans med sin irländska zetter Kiri. Eva älskar hundar och har alltid haft just rasen zetter.

– Det är en underbar ras, säger hon och stryker Kiri över pannan.

Att flyttlasset blev Uppsala och området Luthagen var ingen slump. Eva hade planerat det flera år innan sin pension från Risbroskolan.

– Jag trivdes otroligt bra på Uggelbo och i Fagersta, men i och med att man blir äldre blir även ens vänner och bekanta det. Några flyttade från stan men många försvann helt, säger Eva och blickar ner i bordet.

2002, tre år innan Evas pensionering, gick hennes man

Björn bort i cancer.

– Den sista tiden var mycket fin. Vi hade tid att tillsammans planera hur han ville ha sin begravning och allt sånt där.

Björn var en av de som tyckte att Eva skulle flytta tillbaka till sin hemstad. En stad där hennes syster bor i och en stad med större utbud av aktiviteter än Fagersta.

– Jag hade tre saker som jag bestämde mig för att göra när jag blev pensionär. Ett, flytta till Luthagen, två, sluta röka, och tre att skriva en deckare. Så det kan jag pricka av nu. Jag har drygt 20 år kvar, om jag har tur, och då vill jag fylla tiden med någonting kul.

Deckaren, med namnet Nemesis, bygger på två brott, ett mord och ett ekonomiskt brott och utspelar sig i en sommarstugeidyll i norra Bohuslän. Att platsen blev just den är inte taget ur intet. Eva tillbringade mycket av sina somrar som barn på Västkusten och maken Björn blev också förtjust efter ett par besök.

– Det var han (Björn) som tyckte att vi skulle ha en plats där tillsammans. Så vi började att bygga ett hus, som nu även barnbarnen älskar att besöka.

Drömmen om att skriva en egen bok hade funnits med länge och just en deckare var Eva också klar med att det skulle vara.

– Det ska vara spännande att läsa och det är så kul att bygga upp ett helt persongalleri med åsikter, egenskaper och utseende. Miljön är nästan helt taget från vårt sommarställe, bara det att jag valt att kalla platsen för någonting annat.

För att lyckas att få händelserna så verkliga som möjligt har Eva fått mycket hjälp av en pensionerad kriminalare.

– Det som inte förekommer i boken är mina riktiga grannar på ön. Det hade nog varit farligt att ha verkliga personer med. Men jag har utrustat platsen med verkliga detaljer.

På framsidan av boken syns en golfklubba och en blodpöl. Förklara det? – Jo, det har att göra med att den som blir mördad blir det med en golfklubba.

Läs hela reportaget om Eva Wockelberg i måndagens papperstidning. (22/10).

Annons