Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktkrönikan är fortsatt lysande

Jan GuillouÄkta amerikanska jeansPiratförlaget

Annons

ROMAN. Jan Guillous romanserie, ”Det stora århundradet”, om släkten Lauritzen och 1900-talet har nu nått fram till 50-talet. ”Äkta amerikanska jeans” har kommit fram till den tredje generationen där Eric är huvudpersonen.

I handlingen varvas stora händelser med personliga reflektioner och berättarjaget har många likheter med författaren själv. I Jan Guillous tidigare roman ”Ondskan” finns otäcka scener från uppväxten. Även i den nya boken får Eric stryk med hundpiskan av sin styvfar som tydligen var en riktig sadist.

50-talet präglades av optimism och framtidstro, men för Eric själv är den lyxiga tillvaron i Saltsjöbaden slut. En ungdomskultur med starka influenser från Amerika gör sitt intåg.

”Äkta amerikanska jeans” är till stora delar självbiografisk och det blir ett problem när författaren i vissa avsnitt distanserar sig genom en ganska flummig diskussion om ”den allvetande berättaren”. Detta samtal med en fiktiv person förutsätter att läsaren väl känner till alla de tidigare böckerna i serien.

”Det stora århundradet ”är ett gigantiskt romanbygge och det är en enorm bedrift att kunna ro det iland.

Jan Guillou är en lysande stilist som både kan underhålla och servera historiska fakta på ett vederhäftigt sätt.

Han avser att skriva ytterligare fyra delar och jag hoppas att han orkar!

Annons